Над 30 организации в земеделския и животновъден сектор настояват за увеличаване на бюджета по Ковид мярката, научи Агри.БГ.

 

Исканията на асоциациите са три - отпускане на 200 млн. лева бюджет по Ковид мярката за българските производители на плодове, зеленчуци, млечни продукти, месо, ядки, мед, лозя и маслодайна роза.

“Според нас настоящият размер от 111,5 млн. лева, който е заложен в бюджета, е крайно недостатъчен заради факта, че Ковид мярката за 2022 г. се очертава като единствената възможна държавна помощ за нашите сектори. А ние тепърва започваме изключително непредвидима в икономически и климатичен план година!

Също така настояваме преди „спускането на политическото решение” за разпределението по сектори, то да се обсъди с нас. Настояваме ставките по видове и култури да бъдат обявени към момента на нотифициране, а не след това!”, пише в писмото на браншовите асоциации.

Симеон Караколев - съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), която също подкрепя писмото, обяви в своя профил в социалните мрежи, че настоява за поне 40 лв. ставка на дребно преживно животно по схемата de minimis.

Вижте цялото писмо ТУК

На второ място асоциациите искат да се преразгледа рязкото повишаване на осигурителния праг за малките земеделски производители, чиито годишни доходи не са достатъчни за това. Както и да се предприемат законодателни промени към ясна дефиниция за отпадане на данъчното облагане на компесаторните плащания по de minimis и Ковид мярката!

“Става въпрос за оцеляване на стопанствата ни, а разходите се увеличават с всеки изминал ден – четворно се увеличиха сметките ни за електроенергия, поскъпват всички консумативи, скочиха цените на фуражите, торовете и препаратите за растителна защита. Горивата са повишени с над 30% спрямо същия период на миналата година, изкупните цени на продукцията ни са недостатъчни.

С неистови сили поддържаме заплати и осигуровки на работния персонал, които се увеличават почти всяко тримесечие. Продължаваме да плащаме данъчните си задължения, кредитите и др. Изправени сме пред безпрецедентна криза, която продължава вече доста дълго и полагаме огромни усилия секторът да работи”, аргументират се браншовите асоциации, подкрепили писмото.

Искането, подписано от над 30 браншови и развъдни асоциации, е изпратено до министър-председателя Кирил Петков, вицепремиера Асен Василев, земеделския министър Иван Иванов и до председателите на водещите политически партии. Представителите на българските фермери са в очакване на спешни двустранни срещи за разрешаване на проблемите им.