Канадската компания Nutrien, която е най-големият производител на торове в света, обяви, че планира да увеличи производството на Калий с близо 1 милион тона тази година до около 15 милиона тона, в отговор на несигурността на доставките от Източна Европа.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Калият е основна суровина, необходима за производството на азотсъдържащи торове. Русия и Беларус са вторият и третият по големина производител на тази стока в света, а цените ѝ се увеличиха след нахлуването на Русия в Украйна и наложените икономически санкции към агресора.

С допълнителното производството на Калий (с 20% повече в сравнение с 2020 г.) канадската компания обаче ще овхване повече от 70% от световното производство. От Nutrien заявиха, че допълнителният обем Калий се очаква да бъде факт през втората половина на годината. Компанията очаква малко увеличение на капиталовите си разходи за 2022 г. и заяви, че ще наеме още служители в мините си в Саскачеван.

"Нашите мисли и съчувствие са насочени към хората, засегнати от кризата в Украйна и се надяваме на незабавна деескалация на този конфликт. Ефектите от него се простират отвъд Източна Европа, тъй като прекъсванията в доставките на ключови селскостопански продукти, торове и енергийни стоки могат да повлияят на глобалната продоволствена сигурност, коментира Кен Зайц, временен президент и главен изпълнителен директор на Nutrien.

Той е категоричен, че компанията ще продължи да произвежда безопасно и да разширява добива на калиев карбонат, за да помогне на своите клиенти да си осигурят суровините, от които се нуждаят.

Анализаторът на „Банка на Монреал” (BMO Capital Markets) Джоел Джаксън отбелязва, че този ход е неизбежен и че тази година може да има недостиг на доставки дори при разрешаване на войната в Украйна, пише Globalnews.ca.

В началото на войната в Украйна, цената на акциите на Nutrien се покачи на фона на притесненията, че конфликтът ще влоши и без това стегнатият пазар на торове. Nutrien е създадена през 2018 г. след сливането между PotashCorp и Agrium Inc. Компанията произвежда около 27 милиона тона Калий, Азот и фосфатни продукти в световен мащаб.