Иновациите в агросектора, включително автоматизацията и дигитализацията, ще ускорят  растежа на българското производство в условията на силно конкурентна среда. 

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?


Това каза заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков пред участниците в провеждащата се в София Академия „Иновации в агробизнеса“, организирана от Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

“Осигурен е сериозен ресурс за внедряване на нови технологии в стопанствата чрез Националния план за възстановяване и устойчивост и Стратегическия план за развитие на селските райони, включително в интервенциите за инвестиции и преработка”, добави Джиков.

Той подчерта, че не само в България, а и в останалите страни от Европейския съюз (ЕС) се задълбочава проблемът с работната ръка и то не само за сезонни дейности.

„Имаме остра нужда от механизатори и високотехнологични специалисти, за да въвеждаме автоматизация и дигитализация на процесите. За да постигнем оптимизация, разчитаме на вас за решаването на този проблем“. С тези думи зам.-министър Джиков се обърна към представителите на стартъпите, които представиха свои високотехнологични разработки по време на академията. 

„Вярвам, че ще успеете да стигнете далеч и очаквам възможно най-скоро да видя вашите продукти на българското поле, сред българските земеделци“, заяви още той. 

Участниците в академията представиха робот, който плеви земеделските култури и е подходящ за биостопанствата, система за използването на окси-водороден газ с цел увеличаване на добивите в растениевъдството, софтуерни услуги, IoT решения за агробизнеса и иновативни храни.