Демо точка “Наука” на ЕЦИХ АгроХъб.БГ в Учебно-опитната база на Аграрен университет - Пловдив в село Брестник бе открита през изминалата седмица. Това е темата на 313 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Мястото не е избрано случайно. 

“Базата на Аграрния университет в село Бретстник е уникална. Друг университет у нас няма такава. 

Тя се използзва както за наука, така и за обучение на студенти, а сега и фермерите могат да дойдат”, каза пред Агри.БГ ректорът на Аграрния университет в Пловдив проф. Христина Янчева.

“В Брестник се поддържа колекция от над 400 сорта грозде, което ни нарежда на второ място в Европа - първи са Франция, а България дели второто място с Молдова. 

В базата се намира и университетската експериментална изба, която е единствена в България и е една от 28-те такива изби в света”, обясни проф. Янчева. 

По време на откриването на демо точката ръководителят на АгроХъб.БГ Светлана Боянова заяви:
“Много съм горда, че с всички партньори в хъба успяхме да направим този изключителен проект. Тепърва ще показваме на българските земеделски производители защо те имат нужда от него”, каза тя. 

Това е втората демо точка “Наука” на хъба. Първата е в ИЗК “Марица”

“Всеки един от земеделските производители, който проявява интерес и вече се е убедил в ползите на някоя от технологиите, има възможността през хъба както да получи обучение, така и съвети за начините, чрез които той може да получи финансиране за избраната инвестиция”, посочи Боянова и добави:  

“Надявам се след третата година на проекта не само да покажем добри резултати, а и да получим обратна връзка от земеделците”. 

До края на проекта ще се открият демо точки и извън науката, които ще се намират в конкретни стопанства.

“Време е да не си говорим за цифровите технологии като за нещо екзотично, а те да станат част от живота на всяко едно стопанство, тъй като от тях наистина има ползва за фермерите”, каза Светлана Боянова. 

Стопаните имаха възможност да разгледат различните технологични решения, разположени в лозята на специални демо турове, а доц. Боян Сталев и технологът и енолог Ламбрин Топузлиев от Аграрния университет, заедно със специалистите от технологичните фирми, разказаха как на практика се използват, кои са ползите от тях - освен в производстовото, но и във финансов аспект като оптимизация на процеси и ресурси. 

313 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Европейския цифров иновационен хъб Агрохъб.БГ и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!