Започна ли с фалстарт 2024 г.? Ще се повторят ли тежките суши от последните 5 години? Как да се противодейства на климатичните изменения, водещи до продължителни засушавания? Как ще се се развие пшеницата и как ще се сеят пролетници? Тези и още въпроси са на дневен ред сред земеделските стопани в Добруджа, които са силно притеснени от факта, че дъжд няма.

Още по темата: Заради сушата: Все по-малко паша за пчелите в Добруджа

Валежи под нормата и високи температури, нетипични за зимата – това са основните характеристики на първите два месеца на 2024 г.

По данни на Добруджанския земеделски институт от октомври 2023 г. до края на февруари общата сума на валежите е 205 литра на кв.м, каза за Агри.бг проф. Иван Киряков. По-тревожното е обаче, че през първите два месеца на 2024 г. са паднали общо 22 литра на кв.м. В същото време са отчетени високи температури до 16 и 19,6 градуса. 

„На практика пшеницата почти не е била в покой, продължила е да брати“, посочи още ученият. Земеделските стопани са успели да наторят посевите със зърнено-житни култури, но заради сушата продуктите не са успели да проникнат в почвата. 

В периода от 13 до 15 март в Добричка област паднаха слаби валежи, които са общо 10-12 литра. „Това е нищо на фона на дъждовете в останалите части на страната, но все пак са влага. Поне помогна на вложения тор да проникне в почвения слой и да си свърши работата, а не да стои отгоре. Макар и оскъдни, валежите ще дадат възможност торенето да е ефективно и да се планират следващите мероприятия“, допълни проф.Киряков. 

Към момента състоянието на пшеницата в Добричка област може да се определи като много добро и добро. Стопаните обаче се опасяват надеждите им за добра реколта да не бъдат попарени. На този етап топлото време крие рискове. В какво се изразяват те? Братенето на пшеницата продължава, предстои първи възел.

През последните години през месец април ставаме свидетели на вече обичайни явления - резки застудявания с ниски температури и слани. При първи възел и температура от минус 4 градуса за 4 часа могат да възникнат много проблеми. Студовете през пролетта в комбинация със засушаване могат да окажат сериозно влияние върху пшеницата, не крие опасенията си фитопатологът.

В отделни полета той вече наблюдава наличие на септориоза, но все още е твърде рано за третиране с фунгициди, смята проф.Киряков. Той съветва фермерите да следят прага на икономическа вредност и едва тогава да влизат с пръскачките. 

Предстои в края на месец март комисия, съставена от ОД "Земеделие", да обходи полетата с пшеница в Добричка област, за да установи състоянието на посевите, фазите на развитие и евентуални проблеми за решаване в житните масиви. „Все още имаме надежда за повече валежи, но ако не завали, ще се стигне до сериозни проблеми. Влагата е необходима не само за развитието на пшеницата, предстои и сеитба на пролетници. Вече видяхме какво се случва в условията на тотално засушаване“, посочва още проф.Иван Киряков.

Ученият предупреждава земеделците да не се подлъгват от високите температури към момента и да изчакат оптималните срокове за залагане на новата реколта.