Започна есенната сеитба в зърнените стопанства в страната. Според учените оптималните срокове за засяване на пшеницата са до края на месец октомври, но изглежда това няма да стане навсякъде

Вижте още: Как се сее пшеница в суха почва?

 

Старт на Сеитба 2023 обяви в социалните мрежи земеделецът от село Дуранкулак, Добричко, Тихомир Георгиев на 11 октомври. С думите „Дай, Боже, берекет” производителят сподели клип от началото на кампанията в стопанството си, който започва с традиционен ритуал – преливане на вода и търкаляне на питка за добра реколта.

 

На юг, от Елхово, Ямболско, също споделиха видеоклип от края на сеитбата. Кадрите показват позитивизъм и една силна семейна бригада. Вижда се, че включително децата са на терен.

Производителите масово си пожелават здрава година, Господ да е милостив, реколтата да е богата, пазарът – добър.

Сеитбените мероприятия обаче не са всеобщи. Притесненията от прекалено сухата земя отлагат кампанията на редица места. Такава е обстановката в Пазарджишко например.

„При тази суша няма смисъл да се сее, всички животни – мишки, мравки, яребици… минават и събират каквото има”, коментира производител от областта.

Годината в района беше много суха, продължава да няма достатъчно влага в почвата и земеделците масово споделят, че ще сеят по-късно. Разчитат, че заради стандартно по-меката зима в този край няма да имат проблеми на по-късен етап.

Съществуват и притеснения относно щети от житните мухи (и по-точно от Хесенската муха), заради снасянето им на ларви в корена на растенията. Неведнъж заради сухото и топло време са констатирани появата и развитието на вредителите в ечемика и пшеницата.