Сусамът влиза в официалния списък с маслодайни и влакнодайни култури у нас. Това предвиждат готвени изменения в нормативната база, касаещи още семената на картофите и конопа.

Вижте още: От 2024 година: Фонд за управление на риска ще подпомага застраховането на земеделска продукция

 

Министерството на земеделието и храните публикува проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 7 от 2013 г. за условията и реда за сортоизпитване, признаване, вписване и отписване на сортовете растения във и от Официалната сортова листа на Република България, който цели да синхронизира изискванията с Директивата за изпълнение (ЕС) 2023/1438 на Комисията от 10 юли 2023 г., засягащи протоколите за изследване на някои сортове растителни и зеленчукови видове.

Чрез проектонаредбата се цели да се регламентира търговията със семена от сусам в националната нормативна уредба, „така че българските производители и селекционери да са по-конкурентоспособни на международните пазари”, заявяват от агроминистерството.

„Освен това, необходимо е да се актуализират класите семена от картофи в съответствие с разпоредбите на Наредба № 15 от 2015 г. за търговия на предбазови, базови и сертифицирани семена картофи от съответните класи на пазара на Европейския съюз (обн. ДВ, бр. 59 от 2015 г.)”, пише още в мотивите на проекта.

Във връзка с изменения на Наредба № 1 от 2018 г. се предвиждат и промени в нормативната уредба, с които съдържанието на тетрахидроканабинол в листната маса, цветните и плодните връхчета на растения от индустриален коноп се определя на под 0,3 тегловни процента.

„С приемането на наредбата ще се даде възможност за сортоизпитване за различимост, хомогенност и стабилност (РХС) от Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол на сортове земеделски растителни и зеленчукови видове в съответствие с актуализираните протоколи на Европейския офис за сортовете растения (ЕОСР) за отделни култури, или сортоизпитване на култури, включени в протоколи на ЕОСР, се подчертава още в мотивите на текста.

Проектът на наредбата с включените в нея таблици можете да видите ТУК.

Справката за постъпилите предложения от проведената обществена консултация заедно с обосновка за неприетите предложения е публикувана на интернет страницата на Министерството на земеделието и храните и на Портала за обществени консултации. Текстът е качен за обществено обсъждане с дата на приключване 13.11.2023 г.