Успешното коопериране и съвместно излизане на пазара ще доведе до намаляване на себестойността на земеделската продукция. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на среща с представители на Браншова камара „Плодове и зеленчуци“, която се проведе в аграрното министерство.  

Мнение: Престъпление е страна, която може да изхрани 30 милиона души, да внася храна

 

От камарата изразиха готовност да излъчат представители за участие в постоянна работна група към министъра на земеделието и храните, стана ясно от думите на Цветан Цеков, който представлява обединението. Работната група ще има задача да съдейства за разработване на политики в областта на зеленчукопроизводството и овощарството, в това число свързани с работната ръка, достъпа до пазари, напояване и модернизация на сектора, част от който все още остава встрани от високите технологии. На срещата при министър Вътев са разгледани теми, свързани с реализацията на продукцията, нелегалния внос и позиционирането на вътрешния и външните пазари. От камарата имат нужда от подкрепа при излаза на външни пазари както чрез разширяване участието в международни изложения, така и чрез перманентна комуникация с търговските представители на страната.

В Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони е предвиден инструмент за управление на риска, който да подпомага фермерите при катастрофични събития, припомни зам.-министър Йоцев. Фондът ще бъде създаден съвместно с европейски средства и с участието на бранша, като веднага след неговата реализация ще може в кратък срок да се подпомага процесът на застраховане на земеделската продукция. Амбицията е този фонд да се учреди през 2024 година и още през 2025 г. да може да заработи за успешно управление на риска.

Подпомагането на застрахователния риск с този инструмент ще намали дела на сивия сектор в овощарството и градинарството, който остава от години висок, от друга страна ще съдейства за прекратяване на непродуктивната практика държавата да компенсира пропаднали земеделски площи от своя бюджет.