Ажиотажното търсене на свинско месо, провокирано от Китай на световния пазар, оказва по-голямо влияние на пазара на ЕС, където цените на прасенцата стремително вървят нагоре. Само за един месец средната цена на прасенцата в Европа се е повишила от 53,58 до 63,75 евро/глава, пише MeatInfo. 

Фермерски пазари: Да отпадне забраната върху свинското месо заради АЧС

Пазарът на прасенца обикновено укрепва през този период на годината, но последната цена е най-висока за целия период, откакто се води статистика. Оживлението на пазара на свине несъмнено е повлияло на пазара на прасенца, който се намира във възходяща тенденция от средата на август. 

Стойността на отбитите животни се е покачила с 27%, поддържайки рентабилността на производителите. Тенденцията към увеличаване на цената на свинете през последните две седмици също се е отразила върху цената на прасетата. 

Съществен ръст на цената на отбитите животни в ЕС идва от растящото търсене на свинско месо на няколко ключови за Европа експортни пазари, коментира ситуацията Бетан Уилкинс, главен анализатор на агенция AHDB. 

Най-големи промени на цените на прасетата са отчетени в Нидерландия (+19,50 €), Белгия (+17,00 €), Испания (+ 15,56 €) и Германия (+12,00 €).

пазар

Междувременно у нас несекващите нови случаи на Африканска чума по свинете кара много засегнати от вируса да бъдат скептични относно бъдещето. Сред последните примери е област Враца. Общо 1548 стопани в 53 населени места в областта нямат право да отглеждат прасета за период от една година заради констатираните случаи на Африканска чума по свинете в региона. Това кара хората с домашни ферми тип „заден двор“ да не възнамеряват повече да гледат свине.