Министерството на финансите на Китай обяви, че от 1 януари 2020 г. страната намалява временно вносните мита върху над 850 стоки, сред които и замразеното свинско, съобщава информационната агенция "Ройтерс". Промяната се налага, за да бъде преодолян недостигът на вътрешния пазар на някои продукти, както и за да бъде задоволена нуждата от чуждестранни стоки за ежедневно потребление.

Десислава Танева: Чумата по свинете е на територията на цялата страна

Вносните мита за замразено свинско ще бъдат намалени от 12% на 8% в следствие на опитите на Китай да възстанови зейналата дупка в снабдяването, след като африканската чума по свинете намали значително стадата на азиатската държава. Намалението на митата ще важи за замразена шунка и някои видове замразено разфасовано свинско месо, но не и за карантия, трупно и охладено месо.

Епидемията от африканска чума по свинете, която се разрази през август миналата година, намали почти наполовина броя прасета в азиатската държава и изстреля цените на месото до рекордни нива. За да задоволи вътрешното търсене, Пекин предприе и серия от мерки за насърчаване производството на свинско, освен усилията за увеличение на вноса.

През ноември страната е внесла 229 707 тона от месото, което е 150% повече в сравнение със същия месец на миналата година. За първите 11 месеца на 2019 г., импортът на свинско се е увеличил с 58% на годишна база, като достига 1,733 млн. т. Почти целото количество се дължи на замразеното месо, като основни вносители са ЕС, Канада и САЩ.

Китай и САЩ охладиха търговската война помежду си по-рано този месец, но мярката за намаляване на митата няма да премахне наказателния облог за свинското, внос от САЩ, твърдят хора от сектора. В момента той е на ниво от 72%, като се очаква да бъде намален на 68% с влизането в сила на промените от 1 януари 2020г.

Ръстът на китайската икономика е на най-ниското си ниво от 30 години насам и е възможно да се забави дори още повече през следващата година.