Да отпадне забраната за продажба на свинско месо и колбаси на фермерските пазари в страната. Това искат техните организатори в официално писмо до Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Прогноза за 2020: Какво предстои на месния пазар?

До тези рестрикции се стигна през лятото, когато заради Африканска чума по свинете (АЧС) изпълнителният директор на БАБХ забрани предлагането на прясно свинско месо, месни заготовки и месни продукти, съдържащи свинско месо, на регистрираните фермерски пазари в цялата страна.

„Не сме съгласни с продължаващите до момента ограничения и настояваме заповедта да бъде отменена по отношение на организираните и контролираните от наша страна фермерски пазари“, казват организатори на фермерски пазари в София, Пловдив и Варна.

По техни думи предприемането на мерки за превенция от разпространение на заразата е необходимо. Идеята е обаче да се спре незаконната и неконтролирана продажба на свинско месо от нерегистрираните животински обекти. 

„Провежданите от нашите организации фермерски пазари в цялата страна са надлежно регистрирани в компетентните областни дирекции по безопасност на храните, провежда се непрекъснат контрол по отношение подбора на производители и всеки един участник е регистриран оператор в системата на БАБХ“, изтъкват в писмото си потърпевшите.

От Фермерски пазар „Натурално“ настояват забраната за продажба на свинско месо и колбаси да се промени така, че да се разграничат легалните от нелегалните свиневъди, производители и разпространители на свинско месо. 

Всички теми, свързани с АЧС, следете ТУК.