Мерките срещу Африканската чума по свинете (АЧС) ликвидираха домашните прасета в хиляди лични стопанства, наричани заден двор.

Чумата покоси поредното стопанство с източнобалкански свине

Общо 1548 стопани в 53 населени места в област Враца нямат право да отглеждат прасета за период от една година заради констатираните случаи на Африканска чума по свинете в региона.

Очаква се забраната да падне чак в края на юли или средата на август 2020 г.

Затова сега търговията с малки прасенца за отглеждане в 20-километровата зона около индустриалната свиневъдна ферма в село Чирен е напълно замразена и това ще бъде така още месеци наред.

Васко Василев, чиято ферма е извън територията на забраната и отглежда в нея свине-майки, традиционно е продавал животни в тази част на страната. Имал е добри познанства с хора, на които всяка година доставял прасенца. Сега обаче трябва да търси нови пазари.

„Няма защо да пътувам до Врачанско, защото там пазарът в момента не просто е слаб. Него въобще го няма“, коментира той.

На практика в защитната зона около село Чирен попадат всички села от община Враца, както и населени места от общините Криводол, Мездра, Бяла Слатина и Борован - тоест половината от всички общини в областта.

В семейството ни традиционно и винаги се е отглеждало прасе за Коледа. Тази година няма, а и догодина едва ли ще има, защото как да го отгледам за 4 месеца?!“, разказа Тодор Атанасов. Той всяка година още през декември си купувал прасенце.

Съседката му Татяна Петрова също се чувства ощетена от Африканската чума и дори не е сигурна, че и след края на забраната ще гледа прасе.

„Защо да го купя мъничко за 100 лева и пак да ме накарат да го заколя, когато стигне 30-40 килограма? Хем ме беше яд, хем ме беше жал, хем си давах сметка, че е грях да го направим тази година, но се наложи. Прибрах във фризера нещо, което трябваше да е месо, но не беше, защото при това тегло месо почти няма. И сега го гледам в пликовете и не ми дава сърце да го готвя – то е една сланина и тук-там мръвчица. Как да го ям?! Няма да купувам повече прасе“, казва Татяна.

Фактът, че преди по-малко от месец в община Криводол беше открит нов случай на Африканска чума при дива свиня кара все повече хора да се отказват като нея от идеята да купуват животни за отглеждане в домашни ферми от типа „заден двор“.

Това пък е показател, който със сигурност кара фермерите, отглеждащи свине-майки да смятат, че африканската чума сериозно е ударила и техния бизнес и то за дълго време.

 

Материал на Десислава Пепова, кореспондент на Агри.БГ