В една страна, известна с туристическите си атракции, лукът достигна невероятни цени. Това са Филипините. Там той се продава на три пъти по-висока цена от пилешкото месо и с 25% по-скъпо от говеждото, информира Bloomberg.

България добави още един продукт в регистъра на храните с традиционно специфичен характер

За да осигури вътрешното потребление на лук, министерството на земеделието на Филипините обяви, че ще внесе 22 000 тона от културата, която традиционно се използва в готвенето. Предложението за вноса беше формулирано на заседание на експертна комисия и ще подлежи на одобрение от президента Фердинанд Маркос младши. Той в момента заема и длъжността министър на земеделието.

Филипините - страната с най-скъпия лук в света

Според експерти вносът на лук е временно решение. Той обаче ще постигне желания ефект - да бъде намалена цената му на пазара. Поради това друг внос не е планиран.

Филипините консумират около 17 000 тона лук на месец. Министерството на земеделието в Манила очаква, че след одобрение вносът ще пристигне не по-късно от първата седмица на февруари.

В момента килограм червен лук на филипинския пазар се продава за 650 песо (11,68 долара), което се равнява на 21 лева. Белият лук се продава за 600 песо за килограм, което е три пъти по-скъпо от пилешкото месо. Цената е с около 25% по-висока от цената на килограм говеждо месо. Тези ценови нива са за количества на дребно, удостоверени от филипинското министерство на земеделието през първата седмица на 2023 г.

Във филипинската кухня лукът е важна съставка, заедно с чесъна. Високите му цени удариха по джоба местните по празниците в края на 2022 г. Много от тях изразиха недоволството си в социалните мрежи.

 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Овощари: Тонове плодове залежават в хладилните камери

Корекция на ставки и бюджети - откъде ще се вземе и на кого ще се даде?

Удължава се срокът за доказване на реализираната продукция от плодове и зеленчуци