Изминалата година не беше много добра. Като цяло имаше много проблеми, най-вече високите разходи в производството, липсата на работници. Пазарът беше много труден. 
Това коментира пред Агри.БГ Живка Гроздева, председател на Асоциацията на овощарите в България. 

Тя отбеляза, че финанс8овото подпомагане за сектора чрез COVID-19 помощта и субсидиите по кризисната помощ заради войната в Украйна, са били крайно необходими и фермерите от сектор “Плодове” са имали нужда от нея. 

“Качеството на продукцията също не беше толкова добро при плодовете. Ясно е защо - спестиха се някои обработки, икономисаха се торове - а това влияе много върху качеството. 
В голяма част от овощните видове е необходимо т.нар. прореждане на част от плодовете, за да може останалите да бъдат по-големи. Много стопани просто не го направиха, за да могат да спестят част от разходите, а това също се отразява на качеството. Говоря специално за производството на праскови и ябълки”, отбеляза Гроздева. 

По думите й големи количества плодове заседяват в хранилищата и хладилните камери на стопаните. 

“Много трудно върви реализацията. Цената е много ниска, бих казала, че е на равнището от преди 6-7 години, а в същото време критерият за качеството е много висок тази година, тъй като предлагането е много голямо. 
Колеги се оплакват, че темповете на продажбите вървят слабо. Това влияе върху съхранението на продукцията, ускъпява я, защото при хладилните камери има консумация на електричество, а така с всеки месец стоката става все по-скъпа, а в същото време качеството се влошава”, обясни Гроздева. 

Тя обърна внимание, че въпреки че българските овощари са конкуренти с колегите си в Европа заради общия пазар, търговците биха могли да предпочитат родните плодове. 

“Единственото решение би бил апел към всички търговски оператори, тъговски вериги, е да търсят повече българска ябълка. 

В търговските мрежи се забелязва, че има 50% български и 50% вносни. Включително и на италиански. А това е луксозен внос за българия. Не мога да разбера защо се търси реализачия на такава скъпа стока, предвид домакинствата пред какви проблеми са изправени. А българска алтернатива има”, посочи Живка Гроздева.