Черупковите плодове са аут от третата извънредна помощ за производителите заради войната в Украйна, която е осигурена с 5% от бюджета на ПРСР. В предишната кризисна подкрепа те имаха най-ниската ставка, а в тази изцяло изпаднаха от списъка.

До Европрокуратурата: Фермер разказва за корупционна схема с участието на държавни служители

„Защо? Защото за тях цените на горива, препарати, работна ръка и всичко останало е на други цени или са най-печеливши?! Или са най-мълчаливите?, пита производителката Светлана Иванова във фейсбук групата на Асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове.

Биопроизводителят с 360 дка бадеми в Странджа Веселин Цветков споделя пред Агри.БГ, че бил приятно изненадан, когато разбрал, че черупковите ще получат подкрепа заради войната в Украйна по първата помощ, която беше отпусната.

За първи път от 12 години, в които аз се занимавам със земеделие за черупковите плодове имаше някаква директна субсидия от 45 лв./дка. При тази помощ обаче установихме, че ни няма пак, допълва земеделецът.

Изваждането на черупковите от помощта бе коментирано и от читателите на Агри.БГ. Така например млад фермер с 60 дка орехи пише: „Нито de minimis, нито Covid помощите. Получихме най-ниската ставка за Украйна.”

Друг доуточнява, че по предходната помощ за войната стопаните на черупкови не успяха да достигнат тавана, а сега са вече недопустими. „В моето стопанство ефективно се използват ресурсите за управление на хранителните вещества, биопроизводител съм, но съм недупостим бенефициер. За пореден път!”, пише земеделецът.

Веселин Цветков, който членува в Българска асоциация „Биопродукти”, също смята, че положението с биото е още по-тежко. От последното за годината кризисно плащане той ще вземе суми за 20 дка лук и 17 дка кайсии. „За малки стопанства дават по 450 лв., което е смешно”, заявява той и обръща внимание и на друго:

„С колегите в асоциацията коментираме, че не е правилно да се ограничава субсидията само до култури, който са в обвързаната подкрепа. Освен това не одобряваме изискването, че културите трябва да ги е имало и през 2021 г. Аз познавам няколко души, който за първа година гледат пъпеши например и те по тази логика няма да бъдат подпомогнати. От първата помощ заради войната в Украйна получиха пари, сега няма да получат.”

Фермерът дава пример и със спанака си, който не влиза в обвързаното подпомагане. Според него тематичната помощ за последствията от войната би следвало да стига до всички засегнати, а себестойността на производството в земеделието като цяло се увеличи.