Световният лидер в областта на методите за съхранение и размножаване на генетиката на гроздето - Португалия, съвсем скоро ще регистрира много нови сортове. Така страната ще разшири асортимента си от вина за продажба във вътрешността на страната и зад градица. С реализирането на стартиралия проект “Теруар”, Португалия ще се превърне в страната с най-голямо количество местни сортове грозде в света, съобщава publico.pt.

България ще постави пред ЕС въпроса с квотите на плодове от трети страни

Напълно възможно е към края на годината Португалия да регистрира още няколко нови сорта. По този начин ще станем страната с най-много местни сортове грозде в света, заяви Антеро Мартинс, изследовател, специализиран в сферата на лозарството. Той е работил във Висшия агрономичен институт (ISA) и е технически мениджър на Португалската асоциация по лозарство (Porvid).

Ако сравним териториалните размери, то ние вече сме шампиони, казва още Мартинс.

В Португалия ще има около 250 сорта грозде. Италия има е с 10 напред. Ние обаче имаме 2,7 автохтонни сорта грозде на квадратен километър. При италианците е на само един, допълва той.

Испанските и френските лозари не влизат в рамките на 0,4 автохтонни сорта на квадратен метър. Освен това от гледна точка на генотипите (генетичната идентичността във вътрешността на всеки сорт) Франция има само 20 000 генотипа, а Португалия - 30 000. Националната цел е съвсем скоро да бъдат достигнати 50 000 генотипа.

Появата на нови сортове ще бъде резултат на два автономни изследователски проекта. Единият е на Португалската асоциация на лозарите, а другият - на факултета по агрономия към университета UTAD.

Ако в първия случай специалистите са анализирали 5000 генетични реколти, то във втория са идентифицирани нови сортове - около четири, които са били открити в стари лозови насаждения с помощта на молекулярно-генетични тестове. Предстои на сортовете да им бъдат дадени имена.

Защо проектът “Теруар” е посветен на автохтонните разновидности?

Първо, защото именно сортовете грозде в съчетание с климата и почвата отличават португалските вина на световния пазар.

Второ, Португалия се позиционира като пионер и международен лидер в методологията за съхранение и размножаване на биоразнообразието от грозде.

Всеки автохтонен сорт сам по себе си представлява много богат и разнообразен генетичен свят. Една разновидност може да има 10 генотипа или 200 и дори 400. В последния случай тя е много богата и може да присъства на територията стотици години.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Скоро ще пием вино с грозде от космоса

Извънредни субсидии от над 62 млн. лв. ще получат четири сектора - кои са те

Старт на приема по мярката за застраховане на винени лозя