Помощите, които дава Европейският съюз (ЕС) за безмитен внос или увеличени квоти на десертно грозде, череши, ябълки и сливи от Украйна и Молдова, могат да засегнат българските производители, коментира земеделският заместник-министър Момчил Неков по Нова ТВ. 

Влизаме ли в неприятната спирала на избори и можем ли да загубим пари по ПВУ?

По думите му заради увеличените цени на горивата най-вероятно продукцията от Молдова ще дойде в България и ще бъде преработена тук. Това според него ще повлияе на конкурентоспособността на родните овощари и лозари.

„Имаме опасения, че ако искаме да подпомагаме Украйна и Молдова като държави, които да бъдат асоциирани и да влязат в ЕС, по този начин затрудняваме допълнително българските производители. Нашата позиция ще бъде представена на следващия Съвет на министрите и ще бъде да се намалят квотите или да се въведе ясен контрол къде отиват тези плодове, като сливите например, обяви ресорният зам.-министър.

Неков припомни, че България е един от най-големите производители на сливи в ЕС. Той обясни и опасенията относно вноса на десертно грозде, като подчерта, че има сортове, подходящи и за производство на вино, които могат да навредят на родните лозари.

Междувременно и зърнопроизводителите се оплакаха от дъмпингов внос от Украйна, който сваля цените. В същото време „от миналата година досега имаме двойно поскъпване на зърното”, потвърди в ефира на Нова ТВ Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Неков пък подчерта, че „зърното има борсова цена и зависи от спекулацията на пазарите”.

И докато по отношение на него се изключва риск за националната продоволствена сигурност, защото тази година се очаква добра реколта, зам.-министърът на земеделието акцентира, че в сектор „Плодове и зеленчуци” около 20% от продукцията на пазара се произвежда у нас. „Другото е внос, ние не произвеждаме достатъчно. На седмична база се очаква понижаване на цените. Черешите например са паднали под миналогодишните си цени”, каза още Момчил Неков.