Стоян Иванов отглежда 300 броя Каракачанска порода овце. Екипът на Агри.БГ се среща с него на Събора на овцевъдите край Петропавловския манастир. Там едно от животните на Стоян стана атракция, но това съвсем не бяха овцете, а неговото теленце Райко.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Фермерът представи високопланинско теле от породата Хайланд (Highland). Самата порода идва от Шотландия, но теленцето е внесено от Австрия. Идеята е Стоян да започне развъждане на породата и в България.

“В Австрия има голяма развъдна организация. В момента дори се опитват да ги кръстосат в Wagyu, което е най-доброто месо, за да постигнат още по-добро качество на месото”, обясни фермерът.

И въпреки че хранителните навици на българите все още не са толкова изтънчени, фермерът вярва, че това ще се промени.

“Самата ни политика на хранене е в бързото ежедневие е каквото можем, но се надявам все повече да навлезе това мислене да ядем по-качествено и то да е директно от фермата”, добави той.

Каква обаче е причината Стоян Иванов да избере точно тази порода?

“Породата като външен вид ми хареса много. Особено като са малки са като плюшени играчки. Те са много издръжливи и в дебелите книги пише, че месото е уникално.

От тази порода това ни е единственото - момченце. Чакаме момиченцето да бозае от майка си и да го вземем след 5-6 месеца. В България има около 8-9 крави. На няколко места сме раздали момиченца и момченца”, сподели Стоян Иванов.

Фермерът вече има планове за бъдещето.

“Мисля да ги гледам чисто екологично в Странджа планина и вече реализацията да е директно от фермата, а да не е през верига или магазин. Ако може да се реализира на хора, които оценяват качествено телешко месо”, добави той.

За своите каракачански овце Стоян се грижи от 15 години.

“Запилих се по автохтонната порода Каракачанска овце отново заради качеството на месото. То е уникално и също заради красотата на животинките. Те са оформени, диви са, отглеждат се лесно. За съжаление обаче нямаме персонал. Няма институт, който да произвежда животновъди. Всички искат да станат мениджъри на фермите, което някой път не ни устройва. Намирането на работна ръка е трудно”, заключи той.

В стопанството му освен той и неговото семейство, работят още четирима души. Двама помагат с отглеждането на животните, а други двама се занимават с пасищата.