Кой е млад фермер и не е ли достатъчно да си просто млад човек, зает в сектор “Селско стопанство”? 

Гласувайте: Да се разреши ли поставянето на фотоволтаици на земеделска земя?

За съжаление не е толкова просто и фермерите го знаят. Млад земеделски стопанин е кандидат до 40 години в годината на първо подаване на заявление по съответната интервенция. Той е ръководител на стопанството. Притежава професионални умения и познания в областта на селското стопанство, ветеринарната медицина, икономиката и особено важното е, че неговото стопанство трябва да има до 5-годишна история.

Според младия зърнопроизводител Александър Сотиров от Айтос дефиницията за млад фермер е криворазбрана и е добре да се промени.

"В момента дефиницията за млад фермер е стопанин до 40-годишна възраст, но стопанството, което притежава той не трябва да е по-старо от 5 години. Аз не познавам млади земеделски стопани, които влизат в тази дефиниция. Разбира се, това, че аз не познавам такива не означава, че няма, но те са много малко в България, според мен. Смятам, че изключително малко хора могат да се възползват от субсидиите, които се дават по тази дефиниция.

Според мен трябва да се промени това нещо при всички случаи, защото за какво е тази дефиниция, за какво се дават тези субсидии за млади фермери, като почти никой няма да може да се възползва от тях", каза Сотиров.

Привидно проста дефиниция от рода на “млади фермери са стопани до 40-годишна възраст, занимаващи се със земеделие и имащи познания и умения в сектора” е недопустима заради европейски регламенти.

Има и нещо по-притеснително. Все по-малко хора избират инвестиционните схеми по Програмата за развитие на селските райони, защото просто не вярват вече в тях.

"Примерът, който дадох в момента с дефиницията на млад фермер. Да, те са я направили, за да може земеделието да стане по-привлекателно за младите фермер. Съгласен съм, но държавата, за да започне да те подпомага за тези декари, ти трябва отнякъде да ги имаш. А при положение, че достъпът до земя за младите фермери е изключително затруднен, как изобщо ще се стигне до този етап, че те да стигнат до дефиницията млад фермер - 5-годишно стопанство и 40 годишна възраст?", пита реторично той.

Според Александър разписаната по този начин дефиниция пречи и на унаследяването на стопанствата.

"Според мен трябва да се направят програми, мерки затова самия млад фермер да получи достъп до земя, да закупи примерна земя по някакъв начин. Да дадат по-добър старт на един млад човек да започне да се занимава със земеделие, а тогава вече как ще се подпомага е отделен въпрос. Просто при нас го няма старта. Дават ти нещо, ако вече си стартирал, но не ти дават нещо, за да стартираш. И в следващия момент имат някакви очаквания земеделския сектор да стане привлекателен за младите. Няма как да стане по този начин", заключи Александър Сотиров.