Ако сте на 24 години, имате 4 ха земя и бюджет от 5000 евро и искате да започнете бизнес в селското стопанство, какво бихте направили? Млад мъж, който отговаря на описанието, зададе този въпрос на опитни земеделци. Той се колебае на какви култури да заложи, пише Agrointel.

Стартира приемът за млади фермери

Имам нужда от вашия съвет. Сигурен съм, че тук ще намеря хора, които имат много опит и могат да ми помогнат с отговори. Аз съм 24-годишен младеж, който иска да се занимава със земеделие. Имам 4 хектара и около 5 хил. евро в брой, нямам никаква техника, написа младежът във фейсбук групата Agriculturaromanească.

Мъжът е наясно, че първите му стъпки в селското стопанство ще бъдат трудни, особено предвид скромните ресурси, с които започва. Въпреки това търси начин да успее и част от плана му е да почерпи от мъдростта на опитните земеделци.

Трябва ли да се опитам да получа достъп до европейски фондове (и ако да, кои)?

Да пробвам ли да взема трактор и други машини?

Искам да постигна нещо и затова моля за помощ, допълва 24-годишния мъж.

В отговор той получава няколко препоръки, както и обезсърчителни коментари.

Почти невъзможно е да се издържате само от 4 ха земя, ако отглеждате култури като пшеница, царевица и слънчоглед. Със зеленчуци ще имате по-голяма печалба. Работата и инвестицията ще бъдат по силите ви. Ще имате нужда и от работници, но при зеленчукопроизводството, макар и трудни за намиране, ще са ви нужни по-малко, казва един от потребителите на социалната мрежа.

Ако сте решили да се заемете, правете го в свободното си време, докато работите и на друго място. Това може да не звучи обнадеждаващо, но за съжаление това е реалността. Колкото до парите, с които започваш, с тях може да си купиш румънски трактор в добро състояние и плуг, казва друг потребител.

Земеделец на горе-долу същата възраст като бъдещия му колега дава сходна препоръка. Той препоръчва като начало земеделската работа да бъде съчетана с друг източник на доход, поне докато площите се увеличат, както и капиталът.

По-обнадеждаващ отговор дава младият фермер Космин Андрей: Аз имам 4,5 хектара. Получих пари по мярка 6.1, засадих 2 ха зеленчуци и на останалата площ други култури. Нямам машини, но в селото има достатъчно хора, които вършат работа.

На въпроса какво отглежда, той уточнява, че е заложил на патладжани, тикви, пъпеши, а за напояване на посевите е изкопал кладенец с дълбочина 25 метра и използва моторна помпа.

Друг съвет дава Александру Маргинян. Той препоръчва младежът да започне с оранжерийно производство. “Оставете машините, за когато имате по-голяма площ”.

Най-окуражаващият съвет идва от фермер, който признава, че и той е започнал с малко - едва хектар земя. Той препоръчва на младия си колега да се присъедини към кооператив и да се въоръжи “с много търпение и работа”.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Помощ за черупковите: Преди – най-малко, сега - нищо

Коментар: Директните плащания ще бъдат ли платени навреме?

Млад фермер: Спрете да говорите за пари, те убиват желанието за работа