След като зам.-министърът с ресор “Животновъдство” Крум Неделков коментира пред Агри.БГ, че проблемът с виртуалните животни може да се дължи на и техническа грешка, решихме да попитаме какво мислят за това животновъдите.

Зам.-министър Неделков: Проблемът с виртуалните животни може да е техническа грешка

“Управляващите просто не искат да нарекат проблема с виртуалните животни измама. За каква техническа грешка става въпрос? Първо проблемът идваше от агнилната кампания, сега е техническа грешка. Просто трябва да се приеме като факт, че съществуват виртуални животни и съответно да се намери решение”, коментира за Агри.БГ Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

Наши читатели също коментират темата. Срещат се различни мнения.

“Не е никаква техническа грешка. Публична тайна е, че виртуалните животни принадлежат на хора с политическа закрила, които усвояват субсидии за пасища”, пише един от нашите читатели, а друг пък коментира следното:

“Проблемът не е във ВетИС, а в това, че нито държавата, собствениците на животни и ветеринарите не спазват Закона за ветеринарномедицинска дейност (ЗВД). Дали ЗВД не беше наложен или е наша изработка, но е сигурно, че трябва да се адаптираме към него всички по веригата”.

Симеон Караколев е категоричен, че проблемът ще се реши като се започне от пасищата.

“Като се премахне лесното и непрозрачно вземане на пасища, виртуалните животни ще отпаднат. Искахме да се извадят публично списъците на хората с пасища, тъй като това е вид самоконтрол. Оказа се, че първо закона трябва да се промени, т.е да дойде работещо народно събрание и едва след промяна, ще може да се даде възможност това да се направи.

Вече започнаха да се проверяват животните по области, но по мое мнение трябва да се направи една засечка с пасищата от Фонд “Земеделие”. Тогава ще се види как някои фермери за една животинска единица (ЖЕ) спрямо пасищата имат изпълнение на плана, а други дори преизпълнение, трети път не могат да направят и половината. Оттук трябва да се тръгне”, заключи Караколев.