Всичко за земеделието на едно място – това е основната идея на второто издание на „Дни на полето“ в Добруджа. Платформата отвори врати на 25 юли и отново срещна агробизнес и земеделски стопани край Добрич. Организатор на мащабната проява е Добруджанският съюз на зърнопроизводителите. Какво се изисква, за да се осъществи?

Гласувайте: Трябва ли ЕК да удължи забраната за внос на зърно след 15 септември?

“Много любов, много вяра, че можеш да сбъднеш една мечта. Много труд, защото е свързано с много труд. Много подкрепа на всички участници в тази демо платформа, защото без тях няма как да се случи това. Организацията на едно такова събитие е свързана с много вяра на много хора”, коментира за Агри.БГ Радостина Жекова – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Близо 60 са фирмите, които са си подали ръка на „Дните на полето“ в Добруджа и са подредили щандове с най-новото, най-атрактивното, най-полезното за земеделския бизнес у нас. Аграрният форум ще продължи 3 дни. 

“Това, което ще видят, е цялата гама доставчици за семена, препарати, торове – гранулирани и листни, гуми и техника. Хубавото на тази платформа е, че ще видим в реална обстановка слънчогледи и царевица; ще видим машини в реална работна обстановка. Това е нещото, което прави „Ден на полето“ толкова различно и толкова полезно за колегите земеделци”, категорична е Жекова.

Зърнопроизводството може да генерира много добавена стойност, заяви на официалния старт на „Дни на полето“ заместник-министърът на земеделието Таня Георгиева. По думите й инициативата може да се надгради като се включат и други сектори. Целта е да се покаже добавената стойност, която може да донесе зърнопроизводството в различни направления. 

“Мина един програмен период - 2014-2020 и сме защитавали едни и същи каузи, а именно, че зърнопроизводството е този сектор, който може да диверсифицира и добавя стойност в различни аспекти. Срещнах се с колеги-производители от различни производствени направления, които лично познавам как са диверсифицирали своя бизнес, ще се радвам да покажете, че “Ден на полето” е този добър пример с добавената стойност – и градини, и животновъдство, и преработка, така че наистина да покажем че това нещо се е случило и може да се случи”, каза от своя страна Таня Георгиева – зам.министър на земеделието и храните.

За втора поредна година организаторите се обръщат към най-малките, за да покажат пътя на хляба в Житницата на България. 

“Аз съм убедена за себе си, че любовта се възпитава. Ако ние накараме децата ни да обичат земята, те ще обичат Добруджа и мястото на което живеят. Така че трябва да ги научим да обичат земята и това, което тя ражда. Затова инициативата е да покажем как се прави брашно, от какво става брашното, как се прави хляб и много забавления за тях, разбира се”, заключи Радостина Жекова.

Музика, хора, фолклорни изпълнения, сладка раздумка и наздравици съпътстваха мащабното издание „Дни на полето“ в Добруджа.