Няма интерес към закупуване на разсад от лавандула отчитат стопаните от Добричка област. Масово няма заявки нито директно към разсадниците, нито към по-малките разсадопроизводители и така обявите за продажба на стръкчета разсад различни сортове пълнят социалните мрежи. 

През крив макарон: Намалената ставка на ДДС за плодове и зеленчуци изглежда мираж 

От 2 години добитото лавандулово масло не се търси и цената му пада, споделят още стопаните. Близо 90 000 дка с лавандула бяха реколтирани това лято в Добруджа. Догодина се очаква площите да са повече, тъй като има млади насаждения, които ще дадат реколта. 

2021 г. завърши с ниски добиви от лилавата билка и ниски цени на маслото в Добруджа. За разлика от основните полски култури, при които Добричка област може да се похвали с много добри резултати, то през 2021 г. лавандулата отново не възнагради надеждите на производителите. Продължителните дъждове през пролетта и началото на лятото са изиграли съществена роля в развитието на етерично-маслената култура. Те са попречили на опрашването на лавандуловите цветове и качването на маслото в съцветията. Резултатът - добиви от 1-2 кг масло от декар до максимум 5-6 кг масло от декар.

Производителите допълват, че от години се говори за сортова чистота и спазване на технологията в отглеждането на етерично-маслената култура. Например при сорт „Хемус“ в Добруджа са добити около 6 кг масло от декар, при сорт „Севтополис“ са отчетени по 8-9 кг/дка. В същото време полетата с неясен сортов състав са дали по 2-3 кг/дка. Всеки сорт се отличава със специфични характеристики – дали с по-високо качество на маслото, дали с по-голямо количество. 

Въпреки слабата реколта в Добруджа, страната ни произвежда големи количества етерично масло от лавандула. Данни на Българската национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика показват, че ако преди 3-4 години у нас са се добивали по 100-120 тона лавандулово масло, то количествата вече достигат 500 - 600 тона годишно. В момента търсене на българско лавандулово масло по международните пазари няма. Освен това все повече лавандула се сее в Молдова, Румъния, Украйна, Сърбия, Гърция, Турция.