Специалната Оперативна програма за сектор „Розопроизводство”, която се предвиждаше да влезе в Стратегическия план, отпада от него засега. Това обясни при представянето на Плана Ирина Лазарова, директор на Дирекция „Пазарни дейности и организации на производители” в Министерството на земеделието.

Вижте заседанието, което се излъчваше от Фейсбук страницата на Министерството на земеделието, ТУК 

 

Европейската комисия даде възможност в следващия програмен период да се приложат нови Оперативни програми с интервенции и за други сектори освен за "плодове и зеленчуци" и "мляко и млечни продукти". „Имаше желание от различни сектори да участват в тях, като „Картофопроизводство” и „Розопроизводство”, но след основното запознаване с условията и критериите по тези мерки, на този етап те казаха, че не се чувстват сигурни да започната да прилагат такива Оперативни програми”, поясни ресорната директорка.

Ирина Лазарова: Оставихме възможност евентуално след 2025 г., защото това го позволява регламентът, те да бъдат включени като нови сектори в Оперативните програми.

Тези Оперативни програми имат за цел подобряване на пазарната позиция, насърчаване на сдружаването и други. Може да видите предложената по-рано такава за рози тук. В тях има елементи от инвестиционните мерки, но подпомагането е на база оборот на група и организации на производители. Именно това е притеснило браншовите представители по думите на Лазарова.

„За нас беше голяма изненада, че те се отказаха предвид, че първоначално искаха и ние положихме големи усилия да разработим тази интервенция. Казаха, че не са готови. Розовият цвят е много лек и трябва да имат много оборот от него, което значи да се сдружават от по 100-200 члена, за да им излязат сметките.

Освен това при Оперативните програми бюджетът е процент от директните плащания и е година за година, не е като при ПРСР. Ако не се усвои тази година, той се губи. Това е другото, за което си дадоха сметка, че крие голям риск", коментира още Ирина Лазарова.

По време на обсъжданията в Тематичната работна група (ТРГ) председателят на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ) Христо Николов нарече „неприложима” програмата за рози. Финансовата подкрепа  по нея е ограничена до 50% от реално извършените разходи или до 6% от стойността на предлаганата на пазара продукция на всяка група/организация/асоциация на организации на производители.

Пред Агри.БГ Николов коментира: „При тези финансови условия това няма да предизвика никакъв интерес и да стимулира сдружаването. Ако искаме да провокираме хората да се сдружават, трябва те да имат някаква полза от това". 

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg