През юли продължава да кипи усилена работа по полето, градините, оборите. В работния график за месеца не забравяйте също да отбележите важните административни срокове, които трябва да спазите, за да не си усложните живота.

Питаме ви: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

По традиция през юли започват и интензивни проверки на кандидатите за подпомагане. Поне така беше досега. За сравнение миналата година първо започнаха кръстосаните проверки. От 6 юли 2022 г. на прицел бяха всички подали заявление и декларирали площи. Седмица по-късно – на 13 юли, стартираха и теренните проверки с посещения на място на декларираните площи и животни за директни плащания. На 18 юли пък бе даден ход и на проверките на място на физическите блокове за обновяване на данните в Системата за идентификация на земеделските парцели.

От тази година обаче се въвежда нов способ за дистанционно проследяване, който е част от Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК). С новата система за мониторинг се следят всички монитируеми критерии за допустимост за част от интервенциите за площ. Как протича това сателитно наблюдение във времето, фермерите могат да разберат сами чрез обучителни видео материали на ДФЗ. 

Кампания 2023 за директни плащания


До 21 юли бе удължен срокът за подаване и редактиране заявления за директни плащания за Кампания 2023 и то без санкции. От средата на юни пък кандидатите вече могат да приключат заявленията си в общинските служби по земеделие и в Системата за електронни услуги (СЕУ). Финализиране на заявленията е възможно обаче само за интервенциите, за които има действаща нормативна уредба и при които всички необходими данни са заредени в ИСАК и СЕУ на ДФЗ.

 

Ползване на земеделски земи

 

До 31 юли всички собственици и ползватели на земеделски земи трябва да подадат декларации по чл.69 и заявления по чл.70 от Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи за стопанската 2023/ 2024 година. Това става в общинските служби по земеделие по местонахождение на имотите. Земеделските земи, за които няма сключени договори и не са подадени съответните декларации, могат да се разпределят между ползвателите като „бели петна“.

 

Извънредна помощ за слънчогледа

 

Предстои прием за извънредна помощ на производителите на слънчоглед. Тя е в размер на 32 759 650 лв., а важно условие е кандидатите да са били допустими по СЕПП за Кампания 2022 г. Преди това обаче трябва да бъде обнародвана Наредба за условията и реда за предоставяне на спешна финансова помощ на земеделските стопани, отглеждащи слънчоглед, която е на обществено обсъждане до 24 юли. Помощта ще бъде изплатена до 30 септември, а индикативната ставка ще бъде около 72,5 лв./ха, научи Агри.БГ.

 

Прием по пчеларските интервенции

 

Предстои отваряне на процедура по кандидатстване по т.нар. пчеларски интервенции, като правилата за тяхното прилагане бяха официално обнародвани на 23 юни. В Наредба 8 е посочено, че за финансовата 2023 година помощта ще се предоставя за извършени разходи в периода от 1.01.2023 г. до 31.08.2023 г. Междувременно пчеларите все още чакат плащанията по подмярка 22.1 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани“.

Компенсиране на щети в Сливенско

 

С близо 700 лв./дка ще бъдат обезщетени земеделските производители от района на Сливен, където има установени поражения на овощните насаждения от измръзвания, настъпили в края на март. Изготвени са 547 констативни протокола за насаждения със 100% щети от измръзвания на площ от 1 668,4 ха в областта. 

 

Родословна книга и селекция

 

Очаква се да бъде определен срокът за сключване на договори и изплащане на първия транш по схемата „Държавна помощ за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните”. За 2023 г. ще бъдат отпуснати 9 млн. лв., а максималният бюджет по помощта за периода на прилагане 2023-2029 г. е в размер до 66 млн. лв.

Сертифициране по GLOBAL G.A.P.

 

До 30 септември областните дирекции на ДФЗ приемат заявления за сертифициране на стопанствата в сектор „Плодове и зеленчуци“ по стандарта GLOBAL G.A.P. Утвърденият финансов ресурс за 2023 г. е 100 000 лв. Помощта се предоставя за максимален период от пет години и е ограничена до 1 500 лв. с включено ДДС на бенефициер годишно и до 6 000 лв. на група или организация годишно.

Контрол на доматения миниращ молец


До 13 октомври тече прием по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на доматен миниращ молец“. Бюджетът е 500 000 лв. Срокът за отчитане и представяне на документи е до 31 октомври, а за изплащане на средствата – 15 декември 2023 г.

De minimis за Странджански манов мед

 

Очаква се прием за помощ по de minimis за покриване разходите по задължителни мерки за контрол за съответствие на качеството на защитено наименование за произход „Странджански манов мед“/„Манов мед от Странджа“. Утвърденият финансов ресурс е 18 000 лв., а помощта за производител е 1800 лв. с ДДС.