Износът на пшеница през варненското пристанище от началото на пазарната година – от юли 2019 г. до 5 януари 2020 г., възлиза на 1 043,7 хил. тона. Само през последната седмица сме изнесли 43 хил. тона. Реализацията обаче е с 12,5% по-слаба спрямо година по-рано, изчисляват анализатори.

Царевицата в Северна България е по-евтина от тази в южната част на страната

Въпреки че през последната седмица има застой в експорта на ечемик и рапица, на годишна база се наблюдава ръст. Той е значителен при ечемика – 79,3%, и доста по-неосезаем при рапицата – 7,3%, сочат оперативни данни на Министерството на земеделието.

Търговията навън с родна царевица за последните две седмици също върви добре. С изнесените 48,3 хил. тона общият експорт от началото на септември 2019 г. досега надхвърля с 5,2% този за същия период за миналата година.

МЗХГ: „Износът на слънчоглед изостава с 65,6% спрямо година по-рано, като от октомври 2019 г. не са преминавали товари.“

Зърнените и маслодайните култури започнаха годината на цени, с които изпратиха старата 2019 г. 

Най-евтино се изкупува ечемикът, който продължава да се търгува на чувствително по-ниска цена спрямо година по-рано – 20,3%. При пшеницата също се наблюдава поевтиняване на годишна база, но доста по-слабо – с 6,3% за хлебната и с 5,4% за фуражната.

На другия полюс са царевицата и слънчогледът, които поскъпват. При царевицата промяната е лека – 1,1%, но слънчогледът се котира доста по-добре и спрямо година по-рано е с 12,5% нагоре.