Сериозна е разликата между цената на царевицата на свободните агропазари в Северна и Южна България, сочи проучване на Агри.БГ. Тя стига от 50 до 70 лева за тон.

Франция определи 20 м буферна зона

В началото на 2020 година една от най-предпочитаните зърнени култури за изхранване на животни започна постепенно да поскъпва, което е типично за зимния сезон. Ако в късната есен на 2019 година един тон струваше около 230 – 270 лева, сега това количество се търгува предимно между 280 и 350 лева, сочат данните на свободния пазар.

„Нормално е цената да се покачва, защото точно в този период царевицата е много необходима особено на хора като мен, които отглеждат овце и са в агнилна кампания. Това е основната зърнена култура, която ползвам, за да храня по-добре майките, които да имат повече мляко и да отглеждат по-бързо здрави и жизнени агънца. Аз обаче предвидливо се запасих с нужните ми количества още през есента т.е. спестих си повече от 50 лева на тон“, обяснява Димитър Спасов, който се занимава с отглеждане на стадо овце във Врачанско.

Според него обаче има фермери, които не са успели и сега ще трябва да похарчат повече пари за животните си.

„И аз съм изпадал в такава ситуация и понеже се поучих от нея, сега есента си знам – за мен хляб може да няма, но царевица за животните трябва да си набавя“, откровен е овцевъда.

Във Враца, например цената на зърното гони 350 лева за тон. Прави впечатление обаче, че в североизточна България т.е. около Добрич и Балчик царевицата все още струва скромните 280 лева за тон. В други райони предлагането обаче вече гони 400 лева за същото количество. Такава е ценовата конюнктура в Петрич, Бургас, Габрово. Купувачите обаче трябва да имат предвид, че при формирането на стойността изключително важен фактор е влажността.

Според фермерите, настоящият момент е пик за цените на зърнената култура. Той ще се се задържи поне до март, когато постепенно ще започне да пада.

 

Материал на Десислава Пепова - кореспондент на Агри.БГ