Нетрадиционно топлото зимно време в Северозападна България създава опасности за посевите. Нетипично високите температури благоприятстват развитието на септориоза, обясняват експерти. Гъбичното заболяване се развива именно при топло и влажно време. Загубите от септориоза могат да стигнат до 25-30%, сочат анализите.

Неволи: Сушата през последните години смъкна добивите от пшеница

„Най-важното през настоящия месец е стопаните да правят огледи на площите, които са засети с пшеница и ечемик“, каза агроном Валентина Бешовишка за Агри.БГ, която е специалист в една от най-големите земеделски кооперации в Оряховско.

Освен опасността от заболявания, трябва да се проследи и подхранването на самите растения. Възможно е част от посевите да са изразходвали вече азота от есенното торене и ако това е така, ще трябва тези площи отново да се подхранят.

„Заради високите температури през декември се появиха и житни оси, които снасят ларвите си и унищожават растението като оголват корените му и те измръзват. Затова е добре стопаните да правят обходи на терените и индивидуални огледи на всяка площ“, обяснява агроном Бешовишка.

В Оряховско минималните температури вече са под нулата, което намалява опасността от септориоза или повишена популация на житни оси и телен червей, но в други части от Северозападна България времето все още е прекалено топло за месец януари и там стопаните трябва да обикалят засетите площи поне веднъж седмично.

„Посевите може да са нападнати и от мишка-полевка и това ще наложи да бъдат поставени примамки за ограничаване на загубите от вредителя“, съветва още агрономът.

Към момента повечето растения в региона са във фаза братене. Стопаните отлично знаят, че това е опасен период и от него зависи реколтата. Трябва обаче да се обърне внимание и на посевите, които са поникнали по-късно. При тях също опасността е сериозна особено, когато завали дъжд и после стегне студ. Растенията не са се вкоренили добре и застудяването може да се окаже пагубно за тях.  Затова въпреки, че зимата по принцип се смята за не особено активен сезон за стопаните, тази година заради климатичните промени се налага те да бъдат по-дейни в наглеждането на нивите.

 

Материал на Десислава Пепова - кореспондент на Агри.БГ