По повод Световният ден на пчелите, който бе отбелязан на 20 май, в Южния парк в София се организира еднодневен фестивал “Денят на пчелите”. Събитието ще се проведе на 22 май, събота, от 10:00 часа, съобщава един от организаторите, Стефани Караиванова, пред БНР.

За какво е важно хигиенното поведение при пчелите?

Програмата на фестивала ще подслади живота на посетителите на парка с различни дейности. Ще предложи на присъстващите различни пчелни продукти. Внимание на важността на медоносните опрашители ще се обърне в няколко отворени разговора по най-различни теми. Предвиждат се и забавления за най-малките 

Основни активности на фертивала “Денят на пчелите” са:
  • Меден базар;

Пазарът ще се състои от 6 щанда, предлагащи български пчелни продукти директно от производителя. На посетителите ще бъде предложено голямо разнообразие от продукти, като български мед, пчелен прашец, дървени лъжици за мед и други продукти, свързани със света на пчелите", разказва Караиванова.

  • Отворени разговори на живо;

Темите ще са за значението и мястото на пчелите в околната среда, живот и поведение на пчелите, елементи на пчелния кошер и ползи от пчелните продукти. “Всички поканени пчелари са част от програмата „Осинови кошер“ на Истински мед, или ще бъдат проверявани от тях за качеството на техните продукти. Те са подготвени и опитни за забавление на семейства и групи от хора, тъй като редовно приветстват гости по време на активния пчеларски сезон, пояснява Караиванова.

  • "Изгубената пчела" - игра за най-малките;

Фолклорният колектив „Таратанци“ ще представи детска игра, в която деца на възраст между 7 и 10 години пресъздават предварително зададен сценарий, който разказва историята на изгубена пчела. Играта е последвана от разговор с децата по темата за пчелите и тяхното място в света.

  • Демонстрация на истински мед;

Практическо ръководство за това как да се идентифицира фалшив мед, традиционни методи за разбиране на качеството на пчелните продукти и разбиване на митове на известни заблуди.

Освен всичко това в програмата са включени безплатни уроци и занимания по рисуване за деца, с образователни елементи и разговори, свързани с пчелите. Ще се проведе и кампания по събиране на празни бурканчета от “Истински мед”.