През ноември 2019 г. стартира Европейска гражданска инициатива за опазване на пчелите и спиране на употребата на синтетични пестициди до 2035 г. Български биологични производители и неправителствени организации подеха тази кауза у нас. Подписката „Да спасим пчелите и земеделците“  беше представена и на международно изложение "Пчеларство 2020" в Плевен. 

Европейска инициатива: Да спасим пчелите и земеделците

Инициативата трябва да събере поне 1 милион подписа до септември 2020 г. За българското представителство са отредени 15 000 подписа, но доскоро изоставахме много с бройката. На тазгодишното пчеларско изложение в Плевен беше представена мисията на инициативата и разяснена процедурата за участие.

За Агри.БГ председателят на Областния пчеларски съюз в Плевен, доц. Юлиян Станчев, каза, че кампанията е пожънала голям успех на събитието. "Много хора се подписаха. Изложители, гости, пчелари...хиляди хора. Радвам се, дано успеем да попълним бройката, която е нужна", обясни той.

Председателят на Българска асоциация Биопродукти (БАБ) Албена Симеонова, като съорганизатор от страна на България, разказа повече за тази инциатива.

„По последни данни пчелите и дивите опрашители са намалели в Европа с повече от 50%. БАБ заедно с Фондация за околна среда и земеделие и Асоциация на биопчеларите сме партньори на европейската гражданска инициатива, която тръгва от Германия. До края на септември в цяла Европа сме длъжни да съберем 1 милион подписа, които да бъдат внесени в Комисията по петициите в Европейския парламент. Тя е за забрана на пестицидите, които унищожават пчелите", коментира за Агри.БГ Албена Симеонова.

 Международното изложение "Пчеларство 2020" започва на 6 февруари

В селскостопанския сектор проблемът с изчезването на опрашителите е най-сериозен, защото 84% от селскостопанските култури зависят изцяло или частично от насекомите за производството на семена. В ЕС селскостопанската продукция, свързана с опрашването от насекоми, се оценява на 15 млрд. евро годишно.

"Някои хора се притесняват, понеже ЕП има изискване да се впише ЕГН на този, който се е подписал. Няма нищо притеснително. Това е подписка, която отива директно в Европейската комисия. Ние като организатори можем да следим само колко подписа са се събрали, не и да разполагаме с данните. Надявам се да успеем да съберем подписи и да мотивираме пчеларските сдружения у нас, да мобилизират семействата си и да подкрепят подписката. Ако тя влезе в Европарламента, тогава ще се даде срок от няколко години да се обсъди въпросът с забраната на тези пестициди", уточни Симеонова.

ЕП призова за допълнителни действия в защита на опрашителите

В края на 2019 г. Европейският парламент прие с резолюция още по-засилени мерки за справяне с проблема. Появиха се и предложения за цялостна забрана на инсектицидите.

Още през април 2018 г. ЕС реши да ограничи използването на три вида неоникотиноидни пестициди върху открити площи, след като бе доказано, че те причиняват сериозни рискове за пчелите.

"Вече има забрана на европейско ниво на неоникотиновите пестициди, която извоювахме, независимо че в България те все още се засичат. Надяваме се Агенцията по безопасност на храните да наложи един по-сериозен контрол", настоява Албена Симеонова.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пчелар: През зимата пчелите не загиват от студ, а от глад

Мирослав Комитски: Пчеларството е най-антистресовото занимание

 Баща и син създадоха 51 000 пчелни колонии в цял свят