Добре развито, здраво пчелно семейство не загива от студ, а от глад, категоричен е запаленият потомствен пчелар Мирослав Комитски.

Пчелар оборудва демонстрационен кошер за начинаещи и за ученици

Според него кошерите няма как да пострадат, ако още през есента за пчелните семейства са подсигурени добри запаси от храна и то такива, че да са достатъчни за презимуването. Много е важно също кошерите да са третирани своевременно срещу болести, каквато е например вароатозата.

„На добре зазимено пчелно семейство с нужните хранителни запаси през зимата му трябва единствено покой“, коментира Комитски.

Той твърди, че винаги е готов да помогне на всеки начинаещ и на всеки, който има проблем. Знае, че понякога храната не е изчислена правилно, но и тогава има начин за справяне.

„При съмнения за слаби запаси на някои пчелни семейства трябва да подадем храна, каквато в търговската мрежа има в изобилие. Може и сами да си направим медени питки, които да заложим в кошера“, пояснява още той.

Не винаги обаче проблемите на кошерите идват само от глад. Опасни за пчелите са и мишките, затова трябва да се предприемат конкретни мерки.

„Важно е да поставим мишепредпазители, за да ограничим интервенцията на гризачи в самите кошери. Мишките влизат, за да се хранят там с восъка и меда и по този начин нанасят вреди на пчелното семейство“, обяснява Комитски.

Във Врачанско всяка зима падат големи снегове, които обикновено са сериозен проблем за кошерите.

„Важно е при силен снеговалеж своевременно да се разчистват входовете на кошерите от падналия сняг, за да се осигури добра вентилация на семейството“, съветва пчеларят.

Иначе има опасност роякът да се задуши. Важно е пчелинът да се наблюдава често, за да се предпази от „неканени гости“, като дивите животни, кълвачите и презимуващите у нас птици. Според него трябва да се осигури спокойствие на пчелите, което ще гарантира безпроблемно презимуване и успешен нов медоносен сезон.