Само чрез търгове ще се отдават под наем имоти от Държавния поземлен фонд. До участие в процедурата ще се допускат местни земеделски стопани, които работят в чувствителните сектори като отглеждане на зеленчуци, трайни насаждения, едногодишни полски и многогодишни фуражни култури, както и производители, които са сертифицирани за биологично производство. Отпада възможността това да се прави с конкурс. 

Това предвиждат промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които ще бъдат обсъждани в сряда от Комисията по земеделие в Парламента. Проектозаконът е внесен от председателя на комисията Десислава Танева и още няколко народни представители. 

Предвидено е имотите от Държавния поземлен фонд да се отдават под наем на физически лица, кооперации, еднолични търговци и лица, които имат постоянен адрес или са регистрирани на територията на общината, в която се намират терените

Търговете ще се правят в две тръжни сесии. В първата ще участват стопани, които се занимават с отглеждането на зеленчуци, трайни насаждения, фуражни култури и техните смеси, както и производителите, сертифицирани за биологично производство. 

Във втората тръжна сесия ще могат да се включват и други земеделски производители, които работят на територията на общината. 

Договор за наем или аренда на имоти от държавния поземлен фонд ще се сключва със спечелилите търга съобразно площите заявени за подпомагане през предходната година, но не повече от 300 декара:
-за отглеждане на зеленчуци
-за създаване или отглеждане на трайни насаждения
-за отглеждане на едногодишни полски култури и многогодишни фуражни култури - житни бобови и техните смеси за изхранване на животни при норма до 8 дка за една животинска единица
- за биологично производство на зеленчуци трайни насаждения или едногодишни полски култури и многогодишни фуражни култури

 

До 30 юни ползвателите трябва да предоставят за регистриране в Общинските служби по земеделие, договори за наем и аренда, с които ще участват в процедурата за уедрено ползване на нивите, чрез създаване на масиви за ползване.

Вносителите на промените в закона предлагат споразумението, което се сключва между ползвателите, да влиза в сила, когато е подписано от не по-малко от две трети от ползвателите, допуснати за участие в процедурата и при условие, че обхваща не по-малко от две трети от площта в съответното землище. Досега се търсеше 100% съгласие. 

За останалата една трета от земеделците, които не са подписали споразумението, се прави служебно разпределение на масивите в останалата една трета от площта. Заповедта за формиране на масиви ще може да се обявява пред районния съд.
 
С тези промени се очаква да се прекрати практиката, при която един или няколко стопани отказват да подпишат споразумението, изготвено от много потребители за уедрено ползване на имотите в съответното землище или го оспорват в съда, което води до спиране на процедурата или до несигурност в ползването на имотите.