Наблюдава се силен отзвук след срещата между премиера и представители на Българска аграрна камара (БАК), която се проведе на 22 януари, и след която бе оповестено за подготвяни законодателни промени в областта на поземлените отношения и подпомагането на земеделския сектор.

КУПЕТЕ БИЛЕТ за Forbes&Agri.bg AGRI SUMMIT & AWARDS 2024 - Местата се изчерпват бързо

 

Първият знак на недоволство дойде от членовете на Българската агрохранителна камара, които изпратиха отворено писмо с молба за среща с Комисията по земеделие и парламентарно представените партии.

Своята критична позиция изразяват също от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ), които изпратиха позиция-писмо до земеделския министър Кирил Вътев. Те настояват за спешна среща, на която да бъде обсъден обхватът на законодателните промени в областта на поземлените отношения във връзка с обявените инициативи.

Собствените на земеделски земи определят като обезпокоителна липсата на яснота и конкретика за обхвата и съдържанието на въпросите, обсъждани на срещата в Министерски съвет с представителите на БАК. Според тях е непрозрачен начинът, по който се прокарват мерки и законодателни инициативи, които могат да засегнат интересите както на земеделски производители, така и на собственици на земеделски земи. 

От БАСЗЗ считат, че искането за въвеждане на механизъм за държавно регулиране на цените на поземлената рента е в разрез с Конституцията. Член 17, ал. 1 и ал. 3 гласи, че правото на собственост и на наследяване се гарантира и защитава от закона и че частната собственост е неприкосновена. Според чл. 19, ал. 1 от Конституцията икономиката на Република България се основава на свободната стопанска инициатива. 

„В този смисъл държавното регулиране на цените на рентите би ни върнало в коловозите на една тоталитарната система на управление, с държавна планова икономика от административно-команден тип и съществено ни отдалечава от европейското развитие на България”, подчертават от БАСЗЗ.  

Не на последно място, ако се допусне непрозрачно за широката общественост съглашателство между представители на изпълнителната власт и определени браншови представители, не се зачитат създадените от самия земеделски министър правила и формати на т. нар. Консултативни съвети, включително и този за по поземлените отношения.

Друг водещ проблем, при който също е нужна дискусия с участието на всички заинтересовани страни, са договорите за аренда. Според зърнопроизводителите е нужно да отпаднат едногодишните договори, които не носят сигурност и планиране в стопанствата. Докато собствениците на земеделска земя настояват за въвеждането на механизъм за разваляне на дългосрочни договори при некоректни платци.