След срещата на премиера с представителите на Българска аграрна камара на 22 януари стана ясно, че ще се преразглеждат ставки за Украинската помощ на база статистически данни за това, кои сектори са печеливши или не през изминалата година, както и ще се предлагат изменения в Закона за стопанисване и ползване на земеделските земи и Закона за подпомагане на земеделските производители.

Още по темата: Отново среща при премиера за финансова подкрепа и ново законодателство в земеделието

Похвално е, че има диалог с властта и представителите на фермерите, но въпросът е дали има равнопоставено присъствие на всички сектори. Според 21 сдружения на земеделски производители и преработватели такова липсва, което ги провокира да напишат отворено писмо до Комисията по земеделие и председателите на парламентарно представените партии, изразявайки своето възмущение от липсата на чуваемост.

Писмото е инициирано от Българската агрохранителна камара, сред чиито членове е и Национален съюз на градинарите в България (НСГБ). 

„Кои сектори са печеливши, и кои не са, е въпрос на конюнктура. За съжаление, както се случи и с тази среща между премиера и Българска аграрна камара, има лобистки интереси, с които се изкривява реалната информация. Много добре знаете кой прави анализи. Аз работя в този сектор от 30 години. Каквото поръча Министерството на земеделието и какъвто резултат иска да получи, такъв резултат излиза от хората, които правят анализите. Аз не разчитам на някаква обективна оценка”, коментира за Агри.БГ Мариана Милтенова, председател на НСГБ.

Целта на организациите, подкрепили писмото, е всички браншови организации да седнат заедно на масата и да обсъдят проблемите. 

„Целият сектор земеделие има проблеми, намира се в тежко положение и трябва да има подпомагане и подкрепа, обаче те да се определят обективно и да участват всички в тази дискусия. Всички браншови организации са регистрирани по единствения към момента действащ закон. Не виждам логика да се привилегирова един или друг представител на бранша, за да може той да се среща с премиера и с финансовия министър и да налага своите виждания, които, за съжаление, в повечето случаи защитават нечии лични интереси”, категорична е Милтенова.  

Според нея е важно не само колко членове има една организация, но и с какъв експертен капацитет разполага тя. 

„В Националния съюз на градинарите работим от 20 години и защитаваме интересите на целия сектор, а не само на нашите членове. Когато говорим, правим анализ и виждаме проблемите на всички. И когато имаме искания, всички се възползват от това. Надявам се да направим срещи с целия бранш, за да може всеки да представи своите аргументи и виждания”, подчерта Милтенова, припомняйки, че писма с молба за среща с премиера и финансовия министър тя и нейните колеги от Българска агрохранителна камара са изпратили преди повече от месец-два, но без отговор.