"Смилянският боб се отглежда тук над 200 години, а неговите запазени наименование и район на производство са от 2007 г. с валидност до 2024 г.", разказва секретарят на читалището в село Смилян Илия Годев в репортаж на БНТ.

Животновъди си протягат ръка в беда

Село Смилян е известно като родното място на прочутия смилянски боб, който расте само по горното поречие на река Арда. Сега обаче е на път към световна известност и с кандидатурата си в рекордите на Гинес за най-голямо пано, изработено от смилянски фасул. Неговото изграждане започва три години, след като селото дава старт на традиционния ежегоден Празник на смилянския боб през 2003 г.

Илия Годев: "Паното за Гинес е за най-голямо пано, изработено от най-голям брой участници, включили се в неговата направа. Това означава, че всяка половинка зрънце е залепена от различен човек. 

От месец април 2006 г. досега са се включили 22 203 души. 

Паното изобразява традициите и поминъка, с които е известен района. То е своеобразен исторически труд, който продължава да се „пише“ от местните и от гостите на селото и то с емблематичния местен материал – едрия смилянски боб, наречен фасулевица.

"В средата на паното се виждат контури на чанове, един в друг, защото районът до 50-те години на миналия век е традиционно скотовъден. Най-силно развито е било овцевъдството. Тук е часовниковата кула, а встрани е изобразено колело, свързано с номадската традиция на овцевъдството", разказва секретарят на читалището.

Паното продължава да се изгражда и посетителите на селото могат да залепят зрънце от боба в частта на нощното небе, като така ще се превърнат в част от хилядите създатели на най-голямото пано от смилянски боб в рекордите на Гинес.