Пожар във фермата. Изгоряха 150 тона люцерна и слама, цялата зимнина за 60 крави и 250 овце. Този кратък, но разтърсващ пост във Фейсбук споделя животновъдът Данаил Николов 3 минути след полунощ на 24 октомври.

Семейна ферма с редки породи се издържа от собствена минимандра

Неговият клип на бушуващата огнена стихия в стопанството му във варненското село Доброглед обикаля из социалните медии няколко дни. Какво точно се е случило, Данаил обяснява пред организаторите на Фермерски пазар – Варна, където той е едно от разпознаваемите лица вече 4 години. 

„На 23 октомври около 15:00 часа се запалва сеновалът по неизяснени обстоятелства. Аз не бях там. Пристигнах за 10 минути и целият вече гореше. Едновременно с мен пристигнаха 3 пожарни коли, който гасиха 15 часа без прекъсване. Всъщност нямаше как да се изгаси, а го държаха под контрол да не запали и оборите. Изгоряха 150 тона люцерна и слама на стойност 25000 лв. Пострадали хора и животни няма, само материални щети“, разказва животновъдът. 

По думите му все още се изяснява причината за възникване на пожара – дали е неволна грешка или умишлен. За радост, много негови колеги вече са се отзовали на призива за помощ, научи Агри.БГ. 

„През лятото ми беше трудно да си набавя този фураж. Сега някои колеги ми се обадиха, че мога да разчитам на малки количества от тях. Други ми казаха къде има складирано за продажба. Утре ще ходя до едно шуменско село с големи складове за фуражи. Днес пък разговарях с един арендатор в друго село наблизо. Имам контакти, започвам да търся, но няма да е лесно. Смятам, че ще закърпя положението, но като цяло зимата ще бъде тежка“, опасява се стопанинът.

В момента той отглежда общо 50 животни от породата Калоферска дългокосместа коза, 250 –Медночервена шуменска овца, и 60 – Родопско говедо. С животновъдство се занимава от 15 години, но на такава тъжна гледка не е попадал.

Ако искате Данаил да си стъпи отново на краката и да възстанови храната за животните и хангара за съхранението, може да му помогнете финансово и морално.

Сметката му за помощ е:
Банка ДСК
Дарина Николова
BG29STSA93000022612402
ФЕРМА Овчарника

Разбира се, всякаква информация и контакти също са от полза, още повече че сушата това лято затрудни осигуряването на храна за животните, а някои стопани вече дори бъркат в запасите за зимата.