Складове на фирма, която произвежда млечни продукти, бяха затворени заради редица нередности. Проверена е както производствената база в град Силистра, така и складове на дистрибутори из цялата страна, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Незаконен превоз на 55 животни

В инспекцията са участвали не само ветеринарните власти, но и служители на Икономическа полиция, областни дирекции на МВР, Националната агенция по приходите (НАП), екоинспекции.

Проверките са били извършени масирон в обекти в 12 града – София, Варна, Пазарджик, Стара Загора, Силистра, Велико Търново, Бургас, Шумен, Хасково, Разград, Силистра, Русе. 

На територията на област Варна е установен и запечатан нерегламентиран склад, в който е открита стока без документи за произход. Липсвали са и счетоводни документи. 

В област Бургас също е затворен склад за съхранение на продукти без документи за произход. Подобни пропуски са констатирани и в други обекти. При инспекцията е засечена практика за разплащане на стока в пари в брой, а не по банков път.

Взети са проби от предлаганата продукция и от производствената база на фирмата, която се е занимавала и износ на стоки за Европейския съюз (ЕС) и трети страни. По случая продължава да се работи, допълват от Агенцията по храните.