България е от страните членки на ЕС, които силно подкрепят прилагането на схеми за директни плащания, при които субсидиите са обвързани с производството.

Доматите полско производство с най-много фалшиво декларирани площи по обвързана подкрепа

Неотдавна обаче изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Васил Грудев обяви, че проверки на място са разкрили фрапиращи нарушения.

Оказа се, че 541 фермери са декларирали общо 11 хил. декара със зеленчуци, но инспекциите на място не са открили никакви следи от такива култури. Стойността на измамата се изчислява на около 14 млн. лв. 

По време на Деветия Национален агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) в Пловдив Агри.БГ се обърна към Васил Грудев с въпрос как ще работят в бъдеще схемите за обвързана с производството подкрепа, след като се установи, че на хиляди заявени декари няма нито един зеленчук.

„Смятам, че грижата на страната за правило прилагане на една схема, която е от изключителна важност за нас, може да бъде само в наша полза. Мисля си, че е много по-лошо ние да неглижираме схемата, да се оставяме на възможностите за различни злоупотреби, едва ли не с мотива да пазим имиджа на обвързаната подкрепа“, коментира изпълнителният директор на ДФЗ.

Той обясни, че както институциите у нас, така и представителите на Европейската комисия си дават реална сметка, че истинското пазене и промотиране на схемата е, когато се гарантира на всички по веригата, че схемата се прилага коректно и средствата достигат до тези, които имат право да получат тази помощ. 

Васил Грудев: „В тази връзка не се страхуваме от негативни коментари.“

По думите му обсъждането на темата е логично и необходимо, защото винаги може да се зададе въпросът: „Като има толкова много проблеми по тази схема, защо да продължаваме да я прилагаме?“

„Аз си мисля, че тук откровеността би била изцяло в наша полза. А тя е, че ние, защитавайки тази схема, не можем да си позволим тя да бъде впоследствие компрометирана. Защото съмнение по прилагане на схемата имаше и ще продължи да има. Затова е по-добре ние да ги разсеем, да ги спрем с една проверка, за да видим какво ще се случи следващата година“, подчерта Васил Грудев.

Както Агри.БГ писа, през тази година проверките на място са обхванали 40% от заявените за обвързана подкрепа площи в секторите „Плодове“ и „Зеленчуци“.

семинар на НАЗ 2019