Има една стара приказка, че лошото никога не идвало само. В този смисъл освен цени и пазари, проблем на зърнопроизводителите се оказа и реколтата от пролетниците. Добивите от слънчоглед този сезон бяха значително по-слаби, а според последния оперативен анализ на агроминистерството тези от царевица за зърно следват същия тренд.

Вижте още: Кръстосаните проверки за Кампания 2023 приключиха с рекордно малко застъпени площи

Статистиката сочи, че към 28 септември 2023 г. прибраните количества маслодаен слънчоглед и царевица за зърно са съответно с 29,6% и 39,8% под отчетените по същото време на миналата година. При производството на слънчоглед всички наблюдавани показатели са с минусов знак тази година спрямо предходната – по-малко площи за реколтиране (-5,9%), по-малко реколтирани площи (-15,3%), значителен спад в произведената продукция (29,6%) и по-нисък среден добив (-16,9%).

Според оперативните наблюдения на Министерството на земеделието и храните този сезон стопаните са ожънали средно по 187 кг./дка от маслодайната култура. И според споделеното от фермерите в анкетата на Агри.БГ най-често зърнопроизводителите са прибирали от декар между 100 и 200 килограма слънчоглед.

Земеделците от различни региони се оплакаха от слабата реколта, като имаше и оставени неожънати полета заради прекалено нисък добив от под 50 кг/дка. Това можеше да се види в Пазарджишко например, където стопаните споделят, че жънат в диапазон от 80 до 150 кг./дка.

„Пшеница, слънчоглед, царевица – всичко е надолу като производство тази година. Сушата оказа сериозно влияние при нас. До 150 кг/дка е средният ми добив от слънчогледа. Отчитам слаб резултат и при царевицата - до 500 кг/дка, споделя пред Агри.БГ зърнопроизводителят от Съединение Марин Илиев.

Според официалната статистика спадът в тазгодишния добив от царевицата за зърно към края на септември надминава този от маслодайния слънчоглед. Сравнено с 2022 г. продукцията е с близо 40% по-малко, а средният добив намалява с близо 10%. Събраното количство царевица за зърно в страната възлиза на 1 007 988 тона, при средно добити от декар 478 килограма.

Включете се в анкетата на Агри.БГ „Какви са средните Ви добиви от царевица за 2023 г.?”.