От 1 август земеделските стопани и тютюнопроизводителите ще се осигуряват на 780 лева минимален осигурителен доход. Това е със 70 лева повече от досегашните им плащания към осигурителната система на страната. 

Гласувайте: Трябва ли ЕК да удължи забраната за внос на зърно след 15 септември?


В последния бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО), който беше приет от депутатите преди да излязат в лятна ваканция, е заложено минималният осигурителен доход да се приравнява на минималната заплата в страната. Максималният месечен размер на осигурителния доход остава 3400 лева. 

При новата осигурителна основа земеделските стопани и тютюнопроизводители ще плащат годишно по около 2854 лв. и 80 стотинки, ако се осигуряват за всички осигурителни рискове, сочат разчетите. 

 

В пленарната зала беше отхвърлено предложението на ДПС да не се вдига минималният осигурителен доход за земеделските производители и той да остане 710 лева.

Размерът на осигурителния доход за земеделските производители бе увеличен през миналата година. Тогавашният министър на земеделието Иван Иванов обеща, стопаните да бъдат компенсирани, но това така и не се случи.

„Ще разработим такива схеми, че държавната помощ да покрива тези средства, които стопаните трябва да добавят към своите осигуровки“, каза тогава Иванов, коментирайки повишаването на осигурителния праг на 710 лева от 420 лева в Бюджет 2022. 

По-късно обаче, в края на миналата година се оказа, че служебният министър на земеделието Явор Гечев не е знаел за идеята на предшественика си и той обяви, че се проверява с какви средства разполага повереното му ведомство и дали варианта с компенсирането чрез de minimis е възможен.

Това обаче така и не се случи.