Поради функциониращите към днешна дата система за технохимичен контрол, собствениците на фуражни заводи понасят загуби в размер на десетки милиони годишно. Този проблем може да се реши с помощта на украинския стартъп G.MIAN, съобщава aggeek.net.

Експерт предлага връщане към отглеждането на бобови култури


В наши дни практически във всяко фуражно предприятие селекцията на проби от суровините се осъществява ръчно. Това води след себе си до съществен проблем – неактуалност на данните, тъй като необходимата информация се получава едва след 3 часа.

Този принцип на работа повишава риска от производството на некачествена продукция, а също така и риска от аварийно спиране на производствената линия.

Тук е моментът да отбележим, че спирането на само една линия води до загуби в размер на стотици хиляди левове.



Екипът на G.MIAN решава да усъвършенства процеса по пътя на автоматизацията и пълната реорганизация на селекцията на пробите.

След участие в национален конкурс в Украйна за IT-проекти EGAP Challenge, стартъпът преминава през подбора и бива избран за разработване. Така работата над проекта става още по-засилена.

По време на този процес концепцията му леко се променя.

Първоначално системите за селекция на проби трябвало да бъдат автономни устройства, които предават към облак готовите данни по качествени характеристики (например ронливост на гранулите, съдържание на меки фракции, влажност, съдържание на мазнини, протеини и фибри).

Екипът на G.MIAN обаче се спира на анализ на инфрачервения спектър на пробите и предаване на получените снимки към облак. Благодарение на стационарния мултиспектрален анализатор в облака, може да се сканират снимките и да се сравнят със снимки в базата данни.



По този начин се пестят средства за калибриране на системата. Тя освен това става по-достъпна за потребителите. Сега системата може да се използва в самите зърнохранилища.

По думите на ръководителя на проекта Виктор Егоров, анализаторите на G.MIAN без проблем се интегрират в различни машини и производствени линии. В същото време съществуващите техни аналози в цял свят са доста по-скъпи и предполагат съществени изменения в оборудването, когато трябва да се интегрират.

Съвсем скоро G.MIAN приключва разработването на прототипа и ще проведе практически тестове на цялата система.