Отглеждането на синя царевица набира последователи сред румънските фермери. Въпреки че тази култура не дава такива високи добиви, каквито обикновената, зърната й са ценени. Изследвания показват, че тъмнолилавата царевица съдържа много протеини и по-малко захар, информира Agrointel.ro.

Области рекордьори по добиви от пшеница (КАРТА)

Един от румънските фермери, който отглежда синя царевица, е инженерът Нику Богдан от Тичилешти, окръг Браила. Той обработва общо 516 хектара, засети със зърнени и бобови култури. От две години синята царевица, рядка растение за северната ни съседка, се отглежда във фермата на Богдан.

Синята царевица е разновидност на царевицата, култивирана от северноамериканското индианско племе Хопи. Този уникален сорт може да се консумира в свеж вид, но най-често се използва за производството на синьо брашно. В допълнение към различния си цвят, синята царевица има повече хранителни достойнства пред стандартните сортове жълта царевица: 20% повече протеини и много по-нисък гликемичен индекс.

Един хектар със синя царевица

Богдан започва да отглежда този сорт царевица, след като негов познат му разкрива хранителните й стойности.
Взех семена, колкото да засея хектар земя. Вече една година рекламирам тази царевица и се опитвам да я продавам в интернет. Тя има доста приятен вкус, казва фермерът.

Семената на синя царевица се засяват на дълбочина 2,5-3 сантиметра и покълват за 7-12 дни. Растенията достигат зрялост за 100 дни.

Плътността, при която фермерът Нику Богдан сее синя царевица, е 60 000-65 000 растения на хектар. Тъй като тя е сладка, е апетитна за вредителите в Браила и да трябва да се наблюдава и третира при необходимост.

Получената продукция от един хектар синя царевица възлиза на 3 тона при добро напояване. Фермерът все още не е изчислил печалбата си от хектар, защото все още е в процес на капитализиране на миналогодишната реколта, първата от фермата му. Изчисленията му на този етап все пак показват увеличение на печалбата в сравнение с миналата година.

Тази година имах проблеми със сушата. Не съм третирал с нищо друго, освен хербицид. Сее се между 10 април и 1 май, а реколтата се прибира през август и септември. Инвестирал съм между 3000-4000 леи (1200-1600 лв.) на ха, споделя още Богдан.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Междинните култури се проверяват от 12 октомври

Какво ще е времето през октомври? Сушата ще продължи

Бум на площите с царевица за година