230 дка градини със сини сливи отглежда старозагорският производител Цветан Берберов. Пред Агри.БГ председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите заявява, че не важно само ти да си успешен, а и да развиваш населеното място, давайки възможност за работа на повече хора. Отстоява и позицията, че трябва да се даде повече стимул на регионалното производство чрез политически решения.

Мнение: Вървим към екстензивно зърнопроизводство

"Идеята ми е в населеното място, в което работя, да има повече работни места, за да бъде то живо. Ние водим и социална политика като земеделски производители", споделя земеделецът. Преди 4 години той решава да превърне няколко от нивите си, които не са достатъчно плодородни, в овощни градини. В тях вече целогодишно са ангажирани шестима работници, а когато започнат беритбите, те ще са много повече.

"Не гледайте на нас като на хора, които отиват да експлоатират земята. Не ние притежаваме земята, а тя - нас. Ако не работим така, че да осигурим препитание в тези малки населени места, утре ще бъдем сами, а сам човек е за никъде", възкликва производителят.

Според него възможност за стимулиране на овощарството, особено малкото и регионалното, е да се даде възможност на фермерите сами да произвеждат алкохол от продукцията си.

Цветан Берберов: „И по този въпрос сме говорили с министър Танева, че според Европейската комисия има възможност да се произвежда алкохол за собствени нужди от плодове. Това също е начин да се стимулират малките производители, като т.нар. бутикови пивоварни бъдат разрешени

По европейски регламент е допустимо за определено количество ставка акциз да бъде с 50 на сто по-ниска. Това би довело до развитие и вдигане на доходността на тези стопанства, а стопанинът да бъде горд и мотивиран да предлага собственото си производство.

Ракия се е пиело, пие се и ще се пие - това е национално питие, на което трябва да се гледа
като на културна традиция.

Държавата би следвало да позволи изпълнението на тази европейска директива. Но ние дори не сме и потвърдили, че я искаме. Румъния, Унгария, Чехия, Австрия са потвърдили желание и се възползват от възможността за производство на собствен алкохол. Позволено им е дори и да го изнесат, тъй като с платен вече акциз в една страна той може свободно да се придвижва в друга страна членка на Европейския съюз. 

Ако и ние предприемем такава стъпка, това би стимулирало овощарството в България. Сепарирането на продукцията е мнодо важно за устойчивия бизнес – от екстра качество за износ до най-ниско, което да се оползотвори в направата на алкохолни продукти. Ето тук е мястото на държавата да помогне, да разреши това, придружено със строг контрол, разбира се. Ние сме абсолютно „за“ да бъдем легитимни."