Мохарът е едногодишно растение, което притежава много ценни земеделски и фуражни качества. Наричат го още италианско просо. Като добиви мохарът превъзхожда другите едногодишни култури. Средният добив достига 200-300 ц/ха зелена маса и 15-20 ц/ха зърно.

Берберов: Отиваме към субтропичния климат, нужни са алтернативни култури

От мохар може да се получи сено, сенаж или силаж, както и други видове фураж, които се характеризират с високи показатели на химичния състав. Защо ви разказваме за него? Благодарение на своята сухоустойчивост, невзискателност към почвите, сравнително бързо развитие, високи добиви и устойчивост на болести и вредители – отглеждането на мохар може съществено да укрепи фуражната база на стопанството.

Нещо повече, тази култура става все по-подходяща за отглеждане в България. За това подсказват метеорологичните условия през последните години.

В зелената маса на мохара се съдържа захар, голямо количество витамини, каротин, макро- и микроелементи. Тя осигурява повишен млеконадой и преработване на други видове фуражи.
 
Сеното от мохар по съдържание на хранителни вещества не отстъпва на сеното от ливадни зърнени култури. Сламата от мохар съдържа много протеини и по-малко глутен отколкото в пшеницата, ечемика, овеса и ръжта. По-добре се преработва от организма. 

Фуражното зърно от тази култура съдържа голямо количество незаменими аминокиселини, въглехидрати, минерални соли и витамини. Ценен е балансът на протеини спрямо аминокиселините. Освен фуражна стойност мохарът е ценен и като зърнена култура. От него може да се произвеждат спирт, мая, нишесте и друга продукция.
 
Отглеждането на мохар в комбинация с бобови и зелеви култури е икономически изгоден агротехнически ход, който спомага за увеличаване на производството на фураж, протеин, подобряване на качеството на фуражната смес, опазването и повишаването на плодородието в почвата.

Как да отглеждаме мохар за фураж

За фуражни цели мохарът се сее на площи с фуражни или полски сеитбообороти. Най-добрите му предшественици са онези култури, които оставят след себе си полето чисто от плевели – зимна и пролетна пшеница, ечемик, царевица и др.

Площите, заделени за сеене на мохар, след прибирането на предшестващата култура се обработват на дълбочина 6-8 см. Предсеитбената култивация се осъществява на дълбочината на засяване на семената. Мохарът отлично реагира на минерални торове. Семената се засяват в топла почва, като за поникване е необходимо температурата на въздуха да е минимум 13-15 градуса.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Силната суша в Югоизточна Европа тласка реколтата от царевица надолу 

Суша: Идея как да се справим с нея

Заработи най-голямата оранжерия на покрив