Сушата тази година и нетипичните за сезона метеорологични явления предизвикаха проблеми в производството на земеделските култури. А тенденцията за трайни изменения на климата води до появата на нови вредители и като цяло по-трудно производство още на ниво разсад, споделя пред Агри.БГ дългогодишният производител на овощен посадъчен материал Тихомир Узунов.

Овощари настояват за нов прием за инвестиции в материални активи

"Като тази година толкова неблагоприятна не съм виждал", възкликва производителят от Ветрен дол. По думите му нетипично за неговия район е голямото нашествие от листни въшки, което наложило по-интензивно пръскане и постоянен анализ на растенията. 

"И докато листната въшка пада лесно след третиране, то се появи една нова гадинка, която няма махане. Вредителят има черно тяло с бели точици и не може да бъде смачкано, като бронирано е. Това нещо гризе листата и те капят. Борбата с него е много трудна, защото с пръскане не става. През дни минаваме ред по ред в насажденията, ръчно го събираме и после го унищожаваме", разказва Узунов. 

Производителят на овощен разсад споделя, че за над десетгодишната си дейност за първи път вижда този вредител и такова яростно нападение над културите. Той отдава появата му на необичайно топлото и сухо време тази година.

"Чепинската река със специфичните въздушни течения около нас ни спасява донякъде. Имаме вятър и вода, но в по-сухите райони и стопанствата без редовно напояване пораженията тази година са сериозни", констатира Узунов.

За силното присъствие на вредители, предизвикано от безводието и горещините, говори и последният оперативен анализ на аграрното министерство. Информацията за фитосанитарното състояние на трайните насъждения към началото на настоящия месец показва късни прояви от избронзовяване в масиви с регистрирани огнища на нападение от червен овощен акар, предимно в Пловдивска област. Като причина за това се посочва сухото и горещо време.

Обикновената крушова листна бълха е увеличила интензитета си в областите Пловдив и Пазарджик

Наблюдават се смесени форми (яйца, ларви и възрастни) на неприятеля. Плътността остава над регистрираните ПИВ в част от наблюдаваните овощни градини. Установява се отделяне на медена роса и образуване на колонии. 

Плътността на ябълковия плодов червей остава устойчиво висока

Наблюдава се силен и постоянен летеж на пеперуди по феромон: 14-17 броя уловка за седмица в АЕР Петрич и 28-74 броя уловка за седмица в АЕР Гоце Делчев. В Благоевград - 15-20 пеперуди.

При костилковите плодни има интензитет на тетраниховите акари

Климатичните условия в област Благоевград провокират намножаването на вида, където е установена плътност над ПИВ (15-30 броя/лист). 

Другите регистрирани болести и вредители по овощните култури от анализа за месец август са: кръгломиниращ молец, калифорнийска щитоносна въшка, бяла американска пеперуда, късно кафяво гниене, сливов плодов червей, източен плодов червей, прасковен клонков молец, черничевата щитоносна въшка, бяла ръжда, късно кафяво гниене.

Добрата новина е, че при брашнестта мана по праскова е отчетена слаба степен на нападение и добра опазеност на реколтата.