В района на област Сливен през тази година има над 16 000 дка пропаднали площи с овощни видове. Притесненията на производителите на плодове са, че изплащането на обезщетенията заради измръзванията през март ще се забави, а средствата са необходими сега. Работата в градините продължава, независимо от това, че няма плод. 

Питаме ви: Какви са очакванията ви от Кирил Вътев като министър?

„Голяма част от градините ще загинат, ако не бъдат поддържани“, коментира за Агри.БГ Коста Петров от Национална браншова камара „Плодове и зеленчуци“.
Предстои да се направят летни резитби, както и пръсканията, необходими за сезона. Продължават харчовете на земеделските производители за торове, препарати, вода и горива

През тази пролет студовете унищожиха плодовете в голяма част от черешовите градини. Около 80% - 90% от прасковите и нектарините също са унищожени. Пострадали са кайсиите, бадемите, както и крушите. 

От индустриалните праскови обичайно в региона се произвеждат до 9 000 тона за преработка, за тази година прогнозите са за 500-600 тона реколта. 

В момента производителите влагат средства и очакванията на овощарите са, че ще си получат парите, за да продължат да работят.

Земеделските производители от Сливенска област, при които има поражения по овощните насаждения от измръзвания, ще бъдат обезщетени при 100% пропаднали площи, съобщиха от МЗХ през миналата седмица.

Работната ръка изчезва в чужбина

Липсата на реколта води до намаляване на работната ръка, тъй като берачите тръгват към чужбина и с всяка изминала година все по-малко работници остават у нас. Много хора загубиха поминъка си. В момента в Сливенско има над 8500 безработни сезонни работници, по-голяма част от които вероятно ще заминат за странство. 

Овощарите настояват за конкретни срокове, в които ще се изплатят обезщетенията за измръзванията в края на март. Те очакват на базата на технологичните карти, които са разработени от Министерството на земеделието да им бъдат изплатени 80% от тези средства

За пример Петров даде ситуацията с масовото измръзване на лозята преди две години във Франция, когато до един месец са преведени всички дължими средства. Подобна ситуация е имало в Румъния през миналата година, както и в Гърция, Унгария и Чехия. 

У нас практиката сочи, че парите се превеждат със сериозно закъснение след събитието. 

Предстоят срещи в Министерството на земеделието и Парламента

Предстои в сряда среща на производителите на плодове в Министерството на земеделието и храните с ресорния зам.-министър, а по-късно те ще споделят притесненията си и пред депутатите от Комисията по земеделие. Всички сливенски народни представители, независимо от партията, която ги е излъчила, са оказали готовност за съдействие на земеделските производители, стана ясно още от думите на Костов. 

В случай на неразбиране от страна на управляващите, овощарите са готови да затворят пътни артерии в региона, като ефективните им протести ще започнат от автомагистрала Тракия. 

От своя страна по повод протеста, министърът на земеделието Кирил Вътев коментира: "Ние реагирахме светкавично на искането не само на сливенските овощари, а на всички овощари в страната, но нека ясно да кажа - никой да не си въобразява, че ще ни притиска моментално. Значи искаме едно нещо - ние го удовлетворяваме. Но сега го искаме веднага. Ще стане тогава, когато позволява технологичното време. Важното е, че това им е гарантирано. А ако иска да протестират - да протестират, никой не може да ги спре. Само че нека някой да ги попита за какво протестират? Да кажат ясно, аргументирано. Нямаме нищо против никого, но нека да имаме взаимно уважение и толерантност."