Износът на български храни и живи животни рязко се е увеличил през първите два месеца на тази година, като е достигнал почти 1 млрд. лв. общо през двата месеца, стана ясно от нови данни на Националния статистически институт (НСИ).
 
 
Стойността на изнесената продукция се повишава значително - с 29%, от 770 млн. лв. през януари и февруари миналата година на 996 млн. лв. през тази година.
 
Засилва се и значението на тази група от стоки в експортната листа на страната. Докато в началото на миналата година на нея са се падали 9% от общия износ в размер на 8,298 млрд. лв., сега този дял е близо 11% от 9,209 млрд. лв.
 
Страните членки на ЕС си остават основният външен пазар за българските храни.

През първите два месеца на миналата година за Европейския съюз са изнесени продукти за 609 млн. лв, а по същото време на тази година доставките са на стойност 729 млн. лв. при ръст от близо 20%.

Вносът на храни и живи животни също се увеличава, но с по-слаби темпове – от 739 млн. лв. на 807 млн. лв., така че положителното търговско салдо за България в тази продуктова група се повишава от 31 млн. лв. миналата година на 188 млн. лв.
 
Това оказва благоприятно влияние върху търговското салдо на страната като цяло. Общият внос в страната през първите два месеца на тази година надхвърля износа с 931 млн. лв. Този резултат обаче е значително по-добър от миналогодишния, когато отрицателното салдо в търговския баланс е било на стойност 1,327 млрд. лв.