Народен представител от Видин сигнализира за внос на плодове и зеленчуци от Румъния, чрез които се осъществява нелоялна конкуренция на местните производители.

Драстичен спад: Зеленчуците "напускат" родните полета

Според разказа му няколко регистрирани земеделски производители от района, отглеждащи 1-2 дка, се оказало, че продават стотици тонове плодове и зеленчуци. По думите му те се внасят от северната ни съседка с бусове, които не биват контролирани. Внесената стока се продава като лично производство без да се плащат данъци, издават касови бележки и фактури.

Цените са по-ниски дори от тези на Софийската борса за плодове и зеленчуци”, пише в писмо до Министерството на земеделието и храните (МЗХ) депутатът от ПП-ДБ Любен Иванов, който пита какви проверки е извършило ведомството в тази посока.

„От началото на 2023 г. инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните Русе са извършили над 200 проверки на обекти, предлагащи плодове и зеленчуци на дребно, при което е установено съответствие с изискванията за проследимост и предоставяне на информация на крайните потребители

Не са постъпвали конкретни информации за нерегламентирана дейност от страна на земеделските производители, които да бъдат подложени на по-учестен официален контрол”, гласи отговорът на агроминистерството.

МЗХ: БАБХ съвместно с НАП планират извършването на проверки в обектите за търговия и в тези за обработка и преработка на пресни плодове и зеленчуци по отношение на произход и качество на суровините, наличие на съпроводителни документи и проследимост.

Така засега депутатският сигнал си остава само твърдение, но пък в сектора отдавна се знае и говори за подобни измамни и некоректни схеми. Да се надяваме, че народният представител ще посочи конкретни лица, за които има съмнение и те ще бъдат прозрачно и законово проверени.