Разораните и неподдържани полски пътища в Добричка област продължават да създават проблеми на земеделските производители в региона, известен като житницата на България.

Полезащитните пояси на Добруджа - кой ги стопанисва?

Без последствия остава засега Декларацията на Добруджанския фермерски съюз, в която за пореден път беше посочена необходимостта от правилно стопанисване на полезащитните пояси и опазване на полските пътища. Това съобщи Тодор Моралийски, председател на организацията, в която членуват малки и средни земеделски стопани от Добруджа.

Документът е изпратен преди време до Министерството на земеделието и до кметовете на общините в региона.

Неподдържаните полезащитни пояси постепенно се разрастват и завземат части от пътищата, които съответно започват да се изместват и минават през земеделските ниви. Това се е случило при повече от 80 % от полските пътища в Добричка област, уточни Тодор Моралийски. 

Има случаи, в които дори не може да се премине по пътища, прокарани през земеделски ниви. Това зависи от добрата воля на собственика на дадено поле, което е „изядено” от новия път. 

Как трябва да се постъпи в такива случаи?

Дължината на полезащитните пояси в Добруджа е огромна - около 5000 км. Оказва се, че за да се справи с преминаването покрай тях или за да премине през ниви от 1000 декара, земеделският стопанин трябва сам да почисти горските насаждения и пътя.

Това обаче не може да се случи без молба и разрешително от Горското стопанство. Освен това земеделският стопани трябва да заплати за това, че се ангажира с поддръжката на пътя. По думите на Моралийски не е работа на фермера да плаща за санитарното обгрижване на поясите, да търси резачи и машини, да изхвърля клони.  

Не може общините да събират пари за тези пътища, а те да не се поддържат, категорични са членовете на Добруджанския фермерски съюз.

Ако обаче земеделският производител реши сам да се справи или прокара път, без да поиска разрешение от Горското стопанство, той пак е заплашен от санкции. 

Още в края на миналата година проблемът с полезащитните горски пояси и полските пътища беше обект на дискусия на среща, организирана от ОД „Земеделие” в Добрич. Тогава фермерите настояваха за ясна и точна процедура за прокарване на просеки в нивите и поддържане на горските съоръжения.

ПОДАЙ СИГНАЛ ЗА НЕРЕДНОСТИ ДО АГРИ.БГ