Страните от Европейския съюз одобриха предложение за облекчаване на екологичните изисквания на Общата селскостопанска политика (ОСП) в общността за периода 2023-2027 г., като постигнаха бързо споразумение по време на Съвета по земеделие и рибарство във вторник. 

Четете още: Трактори отново блокират Брюксел в знак на протест


Проектотекстът премина през Съвета на ЕС само с малки корекции, направени в оригиналната версия, представена от Европейската комисия на 15 март. 
Всички национални делегации са подкрепили текста при днешното неофициално гласуване и само Германия се е въздържала, съобщи euractiv.com.

Комисията представи своя пакет за опростяване, за да намали административната тежест,  разхлабвайки някои екологични изисквания и позволявайки повече гъвкавост на държавите-членки при прилагането на политиката.
Въпреки че тези мерки имат за цел да успокоят неотдавнашната вълна от протести от селскостопанския сектор в цяла Европа, фермерите организираха нови демонстрации в квартала на ЕС в Брюксел във вторник, съвпадайки със срещата на министрите.

„Изслушахме нашите фермери и предприехме бързи действия, за да отговорим на техните опасения във време, когато те са изправени пред многобройни предизвикателства“, каза Дейвид Кларинвал, министър на земеделието на Белгия и настоящ председател на Съвета AGRIFISH. 

Предложението, подкрепено от Съвета, поддържа промените на шест от деветте стандарта за добри селскостопански и екологични условия (ДЗЕС), от които зависят плащанията по ОСП.
Тези изменения, които включват изключения по отношение на задължителното почвено покритие, сеитбооборота и правилата за угарите, могат да се прилагат от 2024 г.

Освен това, съгласно проектозакона, стопанствата с площ под 10 хектара, които представляват 65% от бенефициентите на ОСП, няма да спазват екологични проверки и санкции.

Очаква се Европейският парламент, който използва спешна процедура за ускоряване на законодателния процес, официално да одобри предложението по време на последната си пленарна сесия на 22-25 април.
След това Съветът официално ще приеме регламента, който може да влезе в сила до юни 2024 г.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg